Sokan és sokszor vontak már párhuzamot a német és a cseh sörgyártás között. Kétségtelen nagyon sok a rokon vonás, amit a közös történelmi múlt is indokol. Éppen ezért érdekes, hogy míg a németeknél – főleg az utolsó három évtizedben – a Weizenbier egyre komolyabb piaci szereplő, addig Csehországban ez a sörtípus távolról sem futott be akkora karriert. Ha emlékezetünk nem csal, akkor az első modern csehországi búzasört a brünni Pegasban főzték a kilencvenes évek elején. Aztán a többi néma csend...

Persze a rohamtempóban sokasodó cseh kézműves sörfőzdék egyike-másika ugyancsak főz búzasört, de nem ez a jellemző tendencia. A nagyobb sörfőzdék közül is a Primátor Weizenbier mellett, hirtelen csak a Litovel pšeničné és a Cerna Hora-i Velen jut eszembe.

A Primátor esetében ez persze nem meglepő, hiszen a Náchod-i sörgyárban egész sor különlegességet gyártanak. Az viszont elképesztő, hogy a sör eddig közel ötven díjat szerzett a különböző sörversenyeken – például a Brussels Beer Challenge-en, a World Beer Awards-on vagy a World Beer Idol-on is. 

A Primátor búzasöre természetesen szűretlen, tömör habú, opálos, világossárga színű. Magán viseli a bajor búzasörök jellegzetességeit, de ízében felfedezhetünk egy leheletnyi banánt és és a típusra jellemző szegfűszeg illatot is. Ízvilága erős, teste közepesen telt és érezhető a zateci komló visszafogott jelenléte is.a sörben.

Próbálják ki, nem fognak csalódni!