Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szabadságharcosok kocsmái
2024. március 15. írta: Árpa Jankó

Szabadságharcosok kocsmái

szabad.jpeg

Az 1848-49-es szabadságharc emlékei között érdekességként említhetjük meg, hogy a Vár ostrománál több budai sereskocsma is szolgált a honvédeknek hadi­szállásul.

Nem volt ez véletlen, hiszen ezekben a kocsmákban istállók, pince es természetesen sör is bőven volt, mivel a mai Alkotás utca vonalában volt az ősrégi Mészárosok útja, mely összeköttetést teremtett a Budát környező falvak és a Bécs felé vezető út között.

Olyan kocsmák állottak itt, melyeknek nevei ma is élnek egy-egy utca elnevezésében. Ilyen volt például a Fekete Retek — a növény egykor a sörözések elmaradhatatlan sörkorcsolyája volt — melynek nevét ma a Mamut melletti Retek utca őrzi. De ugyanebben az utcában állt — es a helyen most is ott áll — a Trombitás, amely az ide beszállásolt tüzérek kürtöséről kapta a nevet, akit a legenda szerint egy a Várból kilőtt gránát ölt meg, miközben a takarodót fújta.

Hadiszállásnak szolgált a mai Alkotás utca elején állott Schaffler Miska kocsmája, melynél a példának okáért Nagysándor József tábornok csapatai Görgey Artúr napiparancsa szerint gyülekeztek az ostromhoz. A név egyébkent nem a tulajdonosra, hanem egy régi budai lókötőre utal. Görgey főhadiszállása is seres kocsmákban, a Remetéhez címzettben rendezkedett be, mely valahol a mai János Kórház környékén oltotta az oda betérő utazók szomját.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr118354811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Ármin Barna · https://patibulum.blog.hu/ 2024.03.16. 19:43:43

A Remetéhez a mai Majomhoz helyén állt, a Maros utca 56. körül.
süti beállítások módosítása