Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Túlélési technikáink
2015. július 31. írta: Kovács Gábor Maláta

Túlélési technikáink

Charles Bukowski szerint a másnaposság legjobb gyógyszere a reggeli dugás. Az amerikai irodalom fenegyereke könnyen tehette ezt a kijelentést. Mind az alkoholizálásban, mind a másnaposságban – maga is elismeri – számottevő tapasztalatra tett szert. Az állítás gyenge pontja, hogy az aranyérmes alkoholista író – a dobogón még Hajnóczy Péter és Malcolm Lowry – esti potenciális problémái miatt érzett frusztrációját küzdötte le ily módon.

A többség viszont tudja, hogy az alkohol – ha jól bánunk vele – a korai öröm legjobb ellenszere, viszont egy fejben tomboló katzenjammerről, akárcsak egy kiadós fogfájásról, képtelenség elterelni a figyelmet és bármi másra koncentrálni. Nem véletlen, mert a fájdalmas másnap szülőanyja a mámor.
 
„A macskajaj az érem másik oldala, a sötét erő, a bódulat reciprokja” – tudjuk meg Cserna-Szabó András és Darida Benedek könyvéből. A cím – Jaj a legyőzötteknek – is mintha azt sugallná ebben a vetélkedőben a sötét erő győzelme borítékolható.
 
Ennek ellenére a szerzők – a mámor pártján állva – történelmi kaleidoszkópban próbálják meggyőzni az olvasóikat, hogy a hasogató fejfájás, a gyomorforgató gyötrelem penitencia csupán, és az arra érdemesek felül tudnak kerekedni a macskajajon.
 
Ehhez segít az ötvenkét recept, a román pacalcsorbától, a szalontüdőig, a savanyú káposztától a kakastöke pörköltig, amelyeket a szerzők tudományos áttekintése köt össze, a világ nagyjainak mámoráról és másnaposságáról. Mi egyéb kötné össze a reggel is részeg Alkibiadeszt, Nerot a véres piást, Apafi Mihályt a nagy tivornyázót, az ópiumevő De Quinceyt vagy Sztálin elvtársat és kommunista szesztestvéreit? Csak a másnaposság tüneteinek alapos ismerete.
 
A felsoroltakat önkényesen ragadtuk ki a kötet szereplői sorából, hiszen a történetekből nem maradhatnak ki az irodalom hazai – Ady, Krúdy, Weöres – és külföldi – Bulgakov, Hrabal, Jerofejev – nagyjai sem, akik semmilyen áldozattól nem riadtak vissza, hogy megismerjék és az olvasóközönség elé tárják a másnaposság gyötrelmeinek bugyrait.
 
A macskajaj ellen van persze az evésen kívül más orvosság is: a Quarelin, igaz sokan az Alka-Seltzerre esküsznek. Ezek nélkül a gyorsan ható gyógyszerek nékül, nyilván többen jelentenének beteget vagy lennének képtelenek másnap bármiféle hasznos tevékenységre. Szerencsésebbek azonban másnap sem állnak munkába, mert azért lássuk be, a másnaposságtól látványosan szenvedni, azért némileg úri huncutság. A számukra ott a „kutyaharapást szőrivel” lehetősége. Azaz a gyógysör.
 
De ez már egy másik történet.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr661893931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

falsestuff 2010.04.04. 21:04:49

Saridon / Rubophen

Víz. Sok víz.

Kamillatea. Kefír.

Délután felé így már életbe léphet az első bekezdés.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.04.07. 08:31:41

reggelire? inkább délelőtt, bár ez csak ébresztőóra és regeneráció kérdése :)
víz, hideg tej, kávé

Ogreface 2010.04.07. 12:00:14

"Bukowski" féle kúra után egy enyhén túlhűtött sör,amit pohárba töltve megvárunk míg "üzemi hőfokú" lesz,addig a számunkra ilyenkor megterhelő felesleges szénsav is távozik belőle,aztán nagy pohár víz multivitaminnal és egy-két óra visszaalvás.Ébredés után a kúra folytatódhat már az alvás és a "túlhűtés" nélkül s mire délután lesz,addigra újra egy becsületsüllyesztőben találja magát az ember, ahol kissé fáradtan de nagyon vidáman és elégedetten előre gondol a holnapi másnaposságra is... :)

traktakoma 2011.10.14. 15:36:37

Amióta nem dohányzom alig szenvedek másnap. Ilyenkor ideális apa és férj vagyok, mert előtérbe kerülnek az érzelmeim. Gyógysör? Csak délután!

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.10.18. 16:08:42

Hát, ami azt illeti, nem sok absztinens írót ismer a világhír!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.10.20. 15:59:42

@Árpa Jankó: dehogynem, cask rossz a betűsorrend, nem absztinens, hanem abszintes

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.10.28. 07:31:43

Abszint = öngyilkosság vagy majdnem az.

brumifiu 2020.02.09. 17:20:53

Másnap a legfontosabb, hogy kialudja magát az ember. Utána jöhet a reggeli rutin és bőséges reggeli. Vizet, tejet, kefirt, ásványvizet stb. nem szabad fogyasztani , mert senki nem akar a budin üli egész nap. Csak a sör jöhet számításba reggeli étkezés előtt és után, főleg ha több napos projektről van szó. Hosszú kalandos életem során sok mindent kipróbáltam, de csak a reggeli és utána fokozatos, de folyamatos sörözés tartja formában az embert, jelen esetben engem.
süti beállítások módosítása