Nem véletlen, hogy egy sörös blogon örömmel számolunk be az Unicum család egy újabb tagjának születéséről, hiszen Magyarországon az ivási kultúra igen fontos eleme a sörhöz kísérőnek fogyasztott Unicum. Nem készítettünk ugyan felmérést, de meggyőződésünk, hogy az Unicum, mint kísérő egészen biztos veri a vodkát és a pálinkát is ebben a műfajban.
„Keserűségek, amik megédesítik életünket" – írta anno Emil bácsi a Zwack Múzeum igazgatója évekkel ezelőtt, amikor az Unicum család még csak egyfajta gyomorkeserűt jelentett. Ahogy talán már senki nem emlékszik vissza azokra az időkre, amikor a hazai Unicum ritkasága okán igazi unikumnak számított. A titkos receptet ugyan a Zwack család magával vitte az emigrációba, de a Likőripari Vállalatnál továbbra is gyártottak gyomorkeserűt Unicum néven.
A rendszerváltáskor a recept és a család is visszatért – és az Unicum sem hiánycikk. Sőt az márka azóta két taggal a Unicum Nexttel és az Unicum Szilvával bővült és most itt a legújabb Unicum a Riserva, melynek különlegessége az egyedülálló gyártási eljárásában, a „dupla hordós” érlelésben rejlik. A termék alapját képező Unicumot először a budapesti Soroksári úti pincerendszer legnagyobb és legidősebb - ebben az évben éppen 80 éves születésnapját ünneplő - hordójában érlelik. A hosszú évtizedek során a hordó dongáiban képződött speciális anyag az úgynevezett „fekete méz”, amely az Unicum Riserva legdominánsabb összetevője.
A 80 éves hordóból tokaji aszús hordóba kerül az Unicum, innen ered a „dupla hordós” érlelés kifejezés. Ez a jellegzetes gönci hordós eljárás lágyságot és Tokaj utánozhatatlan karakterét adja. Az Unicum Riservát Zwack Izabella pincészetének, a Dobogó Pincészetnek a 2007-es évjáratú Tokaji aszúja teszi teljessé, amely a meglévő karakterjegyeket még inkább kiemeli és lekerekíti. Az Unicum Riserva így válik egy különleges szuperprémium termékké, mely minden bizonnyal még a sörivók számára is több lesz, mint egyszerű „kísérő” a sör mellé.