Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Néha hirtelen csap le a halál
2015. november 29. írta: Merza Gábor

Néha hirtelen csap le a halál

(Regényrészlet)

ez_az.jpg

Meglepő, hogy néha hirtelen csap le a halál. 
Van úgy, hogy az igazság megbújik a látszat mögött.
Hősi halottaink.

 

Mindenkinek jogában áll, hogy megírja élete történetét. Így hát nekem is lehetőségem adódik pár érdekes esetet az utókor számára lejegyezni. Néha amit valóságként ismerünk, távol áll tőle. Pedig a valóság megismerése nélkülözhetetlen feltétel, ha a jövő esélyeit latolgatjuk. Mindenki a jövőt lesi, és mint tudjuk meglepő, hogy néha hirtelen csap le a halál.

Itt van például a Rosti esete, őt az alkohol vitte el, igen fiatalon, 32 évesen. 14 éves kora óta ivott mindennap, akkor még gimnáziumba járt, a Kaffkába. Közepes tanuló volt, szorgalomból elégtelen, de matematikából jeles, kiválóan tudott összeadni-osztani-szorozni – ebben még a kocsmákban is verhetetlen volt. Akkor tájt, a 70-es években, csakúgy, mint a 80-asokban is, vizezték a sört, a bort és a pálinkát – és a pincérek ráadásul még csaltak is. Rosszul adtak össze és más nagyobb számokkal játszottak, becsapva a vendégeket, akiktől ezen felül még a borravalót is követelték, és így is panaszkodtak, hogy nem tudnak megélni. Ócska egy népség volt, legalább is a kuncsaftok szemszögéből.

A rendőrök, bizony szerették a pincéreket, mert azok meg nekik jattoltak, hogy elnézzék kisebb-nagyobb stiklijeiket. Konkrétan a csalás-lopás-merkecolás típusú tevékenységeket. A szocialista típusú pincér lenézte és gyűlölte a vendégeit, gyűlölte kiszolgálni azokat, akik gyárakban, hivatalokban melóztak és neki, aki egy úr volt, mégis ki kellett szolgálni őket. Ezért ha tehette becsapta az elvtársakat, s ha berúgtak a pancsolt piától kifosztotta őket, lelkifurdalás nélkül, ebből a haszonból persze juttatott apanázst a főtörzsnek is.

Rosti fejszámoló művész volt, na nem olyan mint a Pataky aki gyorsabb volt a számológépeknél, de az összes pincért leverte fejszámolásban. Amúgy vékonydongájú, sűrűn pislogó gyerek volt. De a memóriája, még a nehéz pillanatokban is remek volt. Például emlékezett, hogy négyen 32 korsó sört, 12 felest és 2 rósejbnit fogyasztottunk. Azaz a sör harminckétszer 6,20 vagyis 384,40, a feles tizenkétszer 8,10 vagyis 97,20, míg a rósejbni kétszer 3,60 azaz 7,20, a számla végösszege 488 forint 80 fillér. És nem 522 forint 75 fillér, ahogy a fizetőpincér állította. Ezen persze eleinte heves szóváltás alakult ki, a számok helyességével kapcsolatban, még az üzletvezető helyettes is kijött néha, de a számok és az összeadás, még a szocializmus eme pokolbéli bugyraiban is realitás részét képezték, mi győztünk, de kidobtak minket, hogy többet, oda be ne tegyük a lábunkat, mert rendőrrel vitetnek el bennünket.

Végigjártuk a környék összes kocsmáját, de mindenütt így jártunk, ittunk nyakló nélkül, mindig amennyi pénzünk volt. Rosti fejben számolt, és csak ennyit mondott: „Még két korsósörre  és egy felesre van pénzünk és szűzen a jatt.” Megint jött a pincér a számlával és mindig több jött ki nála, a valóságosnál, szóváltás újra, számolás, majd: „ menjünk a picsába” és ha jót akarunk magunknak, azt a hosszút ne hozzuk magunkkal legközelebb. Még szerencse, hogy jó környéken laktunk, Budán a tizenegyedik kerületben és kocsmákból volt bőven, hiszen vadászterületünk a Gellért tértől, a körtereket érintve, végig a Bartók Béla úton, egészen a vasúti felüljáróig terjedt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr948125076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakokrisz 2015.11.30. 11:50:50

Izgatottan várom a folytatást. Nagyon jó írás , mintha én is veletek lennék.
süti beállítások módosítása