Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Túlélési technikák
2020. június 20. írta: Árpa Jankó

Túlélési technikák

Barangó írása

para.jpg

Van úgy, hogy az ember bekerül oda. Nem kell hozzá túl sok. Elég egy átmulatott éjszaka után két deci házipálinka, és ha közterületen, hát beszállítják.

Ébredve, a párnahuzat undok fertőtlenítőszagból és az ágyszomszédok horkolásából, könnyedén megállapítható a helyszín. A kórház nevét is elárulja egy készséges ágyszomszéd, de hogy mennyi az idő, azt senki sem tudja, hisz a kórteremben falióra egy szál se, a karórákat pedig begyűjtötték.

Pedig ez lenne az egyetlen használható információ. Fölkel hát az ember és kitaszítja az ajtót, a folyosón fényt lát, odamegy, és az ápolóktól az időt kérdezi. Megtudhatja, hogy ez most itt nem az Önök kérték kívánságműsora. Az ember ekkor – utoljára – még makacskodik. Hogy joga van tudni az időt. Ahhoz van joga, hogy visszatakarodjon a kórterembe, de gyorsan, ha nem akar az ordítozva közelítő ápolótól némi ütleget is, vagy bekerülni a rácsos ágyba, ahonnan még vizet inni, vizelni sem lesz módja fölkelni, esetleg kaphat egy koktélt is a seggébe.

Ezzel az ápolóval találkozik még az éjszaka folyamán, amikor ismét a folyosóra lopódzva végre sikerül lelesni az egyik óráról a pontos időt, és az ápoló az előbbi módon kergeti vissza a kórterembe. Aztán reggel is, amikor néhány beteg társával az ajtó körül ólálkodik, valami orvosfélére lesve, akitől megtudná, hogy mégis meddig, mi végre. Az ápoló kiszúrva őt a sokadalomból, fenyegetően rázza felé ökleit, csak ennyit mond: „Vigyázz, nagyon vigyázz, te geci!”

Az ápolót kísérő nővérek vagy takarítónők nagyon jól szórakoznak azon, hogy ő mennyire vigyáz.

Orvos persze nem jön. Csak valami reggeliféle. A szelet kenyér ismerhető csak fel biztonsággal, a rágányolt massza már kevésbé. Ám így is akad rá potyázó. Kell a francnak. Orvos még mindig sehol, fogalma sincs, meddig akarják még itt tartani. A készséges ágyszomszéd azt tanácsolja, kalkuláljon csak nyugodtan úgy, hogy a húsvétot is itt köszönti. Ő már négy napja van itt, mások még régebben.

Na nem. Azt semmiképp. Majd a viziten beszél az orvossal, aki megérti, hogy neki dolga van. Az ágyszomszéd elmosolyodik, fölteszi koszos szemüvegét, végigsimít szürkés haján: „Tudja, hányszor volt itt vizit a négy nap alatt?” Töredezett körmű hüvelykujját hátragörbíti: „Egyszer.” Leveszi a szemüvegét, hogy néhány pere múlva újra föltegye. Szemmel láthatólag jól elvan vele.

Ebből aztán ráébred az ember, hogy ha nem akar többhetes újságfecniket böngészni vagy teljesen megőszülni, jobb, ha ó is választ magának valami mániákusan monoton tevékenységet. Ez az ágytól a vízcsapig és vissza megtett ingajárat lesz. Annál is inkább, mert a száj egyre szárazabb és a szédülés is egyre erősebb. 

Az ajtónál meg ki-kileshet, hátha előkerül egy orvosféle, de az ott fekvő kolléga, akinek lábszárára egy jókora horogkeresztet tetováltak, rászól: „A faszt kóvályogtok itt. Mondtam, hogy maradjatok a picsátokon, úgysem jön. Minél jobban nézitek, annál jobban nem jön.”

Marad a korty víz és a visszakóválygás az ágyhoz.

Aztán mégis jön egy. Nem vizitel, csak jön-megy. Többen megrohanják, beszélnek, ő bólogat, ingatja a fejét. Elhárító kézmozdulatokat tesz, majd szinte menekülve elsiet. Utánarohan az ember, és a folyosón előadja, hogy fontos munkája van, holnap már késő.

Tizenegykor távozhat.

A mondott időiben nővér érkezik, s mondja az ember, hogy menne. A nevét kérdezik. Mondja. A nővér a fejét rázza. De hát a doktor úr... A doktor úr rosszul mondta, és különben is, elment. Jön-e vissza? Hogyne. Mikor? Majd.

Marad a vízcsap. Egy korty és egy lötty a homlokra. Erősödő szédülés, zsibbadás az alkarban, fokozódó elvonási tünetek. S ha beledöglik, kit érdekel?

Aztán egy ápoló, akinek függőleges forradás van a homlokán, és a magyar nyelvet csak törve beszéli, a nevét mondja. Rosszul. Nem javítja ki, rohan. „Ágynemű semmi?” Hogy mi van? A betegek magyarázzák, hogy vigye az ágyneműt magával.

Viszi. A horogkeresztes lábú még odasúgja az ajtónál: „Ha eleresztenek, dobj be egy cigit.” „Nincs cigim.”

Rekordidő alatt öltözik ilyenkor az ember, még pofát sem vág, amikor a nővér kétszáztizenhét forintot ad vissza a háromezerhétszáztizenhétből. A három bankóról már korábban letett, és rég elvégezte azt az egyszerű összeadást is, mely a még befizetendő összeggel is hétezerre rúg. Potomság, innen ki mielőbb, ez a lényeg. A vágott ápoló atyailag elvigyorodik: „Na gyere, ott zöld kapu.”

A rács lassan, apró kerekeken csikorogva tárul kifelé, még alig testméretnyi a rés, ahogy lapjával kioson és körül se nézve, sietősen elindul egy találom irányba.

 

(Az írás a Maláta sörirodalmi és koecsmakulturális folyóirat 1998/2 számában jelent meg.)

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr9415904156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása