Belgium sörkultúrája világszerte ismert. Az ország rendelkezik egyszerű és népszerű márkákkal a világ legnagyobb sörgyártó cégének, az Anheuser-Busch InBev jóvoltából, mint például a Stella Artois, a Hoegaarden és a Leffe.
Vannak trappista sörök, amelyeket ciszterci kolostorok falain belül állítanak elő, például Orval, Westmalle és Chimay. Aztán ott vannak a lambic-ok, olyan gyártóktól, mint a Brasserie Cantillon és a Brouwerij 3 Fonteinen.
Vannak olyan sörök is, amelyeket több generációs családi sörfőzdék gyártanak, amelyek nemzetközi szinten is lelkesedést váltottak ki. Gondoljon a Moortgat-dinasztia ikonikus Duvel márkájára, a Brouwerij Huyghe Delirium Tremens-ére vagy a Brasserie Dubuisson erőteljes Bush söreire.
Ezek az ünnepelt főzetek tették híressé a belga sört világszerte. Belgiumban azonban a nagynevű márkákon túl számos sörfőzde található, amelyek kevésbé ismert, de jellegzetes, változatos és rendkívüli söröket gyártanak.
Ezek az ismeretlenebb sörök kivételes minőséget, sokszínűséget és karaktert kínálnak – olyannyira, hogy Belgiumot a világ egyetlen országává vált, amelynek sörkultúráját az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének részeként ismeri el.