Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A legnagyobb sörfesztivál
2011. október 05. írta: Árpa Jankó

A legnagyobb sörfesztivál

Idén harmincadik alkalommal rendezték meg a denveri Oktoberfestet azaz a Great American Beerfest-et, mely természetesen csak nevében emlékeztet a müncheni eseményre. Míg ott csak a hat müncheni sörgyár vehet részt az eseményen, és csak egy sörtípus az Oktoberfestbier képviselteti magát, 2011-ben Denverben csak a versenyeztetett sörtípusok száma 83 volt.

Az amerikai stílusú wheat-től, imperial ale-n keresztül a barley wine-ig terjed a sor és olyan új kategóriák is indultak mint az American Style India Black Ale, Wood and Barrel Aged Strong Stout, a Pumpkin Beer és a Field Beer. Itt már szó sincs a korai évek romantikájáról, a szövetségi államokban ötezer fölött jár a rendszeresen termelő hobbifőzők illetve sörfőzdék száma és ez a maga öt százalékával már számottevő piaci tényező.

A söróriások eleinte egy legyintéssel intézték az amatőröket, legfeljebb a hobbifőzők speciális sörkülönlegességek iránt érzett vonzalma keltette fel figyelmüket. Arra nem is gondoltak, hogy a lenézéssel kezelt amatőrök egy új sörízlés kialakulásának ,,divatdiktátorai” is lehetnek majd. Aztán egyre inkább odafigyeltek tevékenységükre és immár akad néhány olyan sörfajta, amelyik egy évtizede még csak házilag készült – így a könnyű ale, a bajor búzasör, vagy a baksör – manapság már bekerült a nagyobb sörgyárak kínálatában is.

Sőt! Európai sörszakemberek is egyre gyakrabban látogatják az amerikai házifőzőket, és egyre nagyobb elismeréssel adóznak bátor kísérletező kedvüknek és a microbreweries-nek nevezett, csak a helyi piacok, vagy egy-két vendéglő igényeit kielégítő főzdék mai napig tartó robbanásszerű fejlődésének.

Ma már Európában is egyre többen adóznak elismeréssel az amerikai kézműves-söröknek és egyre többen üzennek hadat az 1516-os sörtisztasági törvénynek, mely európai etalonként csak a maláta, a komló és a víz használatát engedélyezte a sörfőzéshez.

Angliában, Dániában, Hollandiában, Olaszországban , Svédországban és persze Belgiumban is egyre másra alakulnak amerikai mintára a kis sörfőzdék, ahol bátran használnak a gyömbértől, a kakaón át a sokféle zöldfűszerig mindenféle anyagot, ami teljesen megváltoztatta a sörről kialakult sztereotípiákat. Ennek eredménye, hogy a harmadik évezred elején a sör odakerült az ínyencek asztalára és bevonult a csúcsgasztronómiába is.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr253281215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.10.05. 21:49:29

Idén egyébként a Főzdefesztre való tekintettel egy héttel korábban szeptember utolsó és október első napján rendezték meg az eseményt, tekintettel arra, hogy Mr. Papazian a Magyar Sörgasztronómiai Egyesület vendégeként maga is megtekinti a Palotanegyed eseményeit.
süti beállítások módosítása