Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Drága magyar
2010. szeptember 08. írta: Árpa Jankó

Drága magyar

berliner.jpgVan Berlinben egy kocsma, ahol percről percre változik, hogy mennyibe kerül egy korsó sör. A tizenhatféle csapolt sör ára a vendégek fogyasztása mentén ingadozik. Ha egy sörből sok fogy, ára drágul, ha kevés, egyre olcsóbb lesz – akárcsak a tőzsdén. Így szerencsés esetben a legjobb söröket töredék árért guríthatjuk le torkunkon, míg a legegyszerűbb lagerért, akár többszörös árat is fizethetünk.

A kérdés, hogy a sörtőzsde működhet-e hazai körülmények között? A válasz erre, egy határozott nem.

Elsősorban azért nem, mert a hazai kocsmák többségét – tokkal-vonóval – már rég megvette egy sörgyár, így a választék eleve arra a szortimentre korlátozódik, amivel az adott sörgyár rendelkezik. Ez pedig legfeljebb azt a választást teszi lehetővé, amit az adott – Aranyászok-Dreher-Pilsner Urquell, a Soproni-Gösser-Heineken, a Löwenbrau-Beck’s-Staropramen – kínálat tesz lehetővé. Ez pedig kevés

 A másik gát persze a kocsmáros, aki a tuti,mindig száz százalékos nyereséggel kalkulál, és ebből nem enged. Nincs az a nyereség hányados, amiért ezt kockáztatná. És akkor még nem beszéltünk a fogyasztóról, aki vagy szemellenzősen márkahű, vagy szemérmetlen módon árorientált. Így aztán a hazai sörpiacon marad a reménytelenül unalmas választék és nem változnak a barátságtalan árak sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr462281762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr.tejföl 2010.09.09. 09:03:37

Az a baj, hogy a kocsmák lekötelezettek egy-egy sörgyár felé. Ezzel a sörgyárak nincsenek árversenyre kényszerítve, és a kocsmáros is annyiért adja a sört, amennyiért nem szégyelli.

Serkoptató 2010.09.09. 11:12:19

Száz százalékos nyereség? Miről beszélsz? Ha a bolti árhoz viszonyítasz, akkor az már legalább 130 százalék, a kocsmáros ugyanis nagyker áron szerzi be a sört.
Másrészt inkább két és féllel vagy hárommal szorozzák be a beszerzési árat.

Persze van, aki még többel. A Gerbeaudban az Ilzer 990 Ft, + 12 % kötelező szervízdíj. Vagyis 1100 Ft.

Ennyiért egy Schenkerlát vagy Aventinust lehet inni Bécsben a Kenguruban!

hopfenferi 2010.09.09. 19:40:31

Ha egy sörből sok fogy, ára csökken, ha kevés, egyre olcsóbb lesz - ez nem ugyanaz?

mr.tejföl 2010.09.10. 11:29:51

@Serkoptató: Hát még létezik Ilzer? Szerintem a fogyasztói ostobaság az oka mindennek. Hallottam, hogy immár a TESCO-gazdaságos (max 110/doboz) sörök iránt van a legnagyobb kereslet az országban!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2010.09.11. 20:48:55

@Serkoptató: Kb 100-150% a haszonráta Bp-en a normál helyeken. Tudom, nem vígasztal - a kávénál ez kb. 400-600%. (Egy csésze Segafredo minden faxnival - kiscsoki, zacsis cukor, alátét - kb 80-90 Ft önköltségi áron, úgy, hogy 10e Ft körül van a kávé kilója...)
A vendéglősök persze, hogy ki vannak szolgáltatva,hiszen a gyár biztosítja az infrastuktúrát (csap, hűtő, tisztítás, napernyő) és úgy adja a söreit a kizárólagosságért.

A Gerbaeaud azért extrém eset. A bécsi Centralban v. a Landtmannban is 4-5 EUR egy alap lager sör.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.13. 10:53:48

Tudom régi a poszt, de ide kell írnom, anno Veszprémben volt egy hely (nem tudom mi van vele, a poszt írásának időpontjában virágzott), aminek Italtőzsde volt a neve, na ott ugyanez ment, folyamatosan változtak az árak aszerint mit mennyien fogyasztanak. Annyi különbség, hogy ott nem sörrel, hanem mindennel, igaz sör nem volt sokféle, viszont ha jól emlékszek, volt csapolt Edelweiss.
süti beállítások módosítása