Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Léhűtők a sörfőzdében
2021. december 08. írta: Árpa Jankó

Léhűtők a sörfőzdében

zimme-zumm.jpeg

A középkorban a sörlevet mielőtt hordóba fejtették és a pincébe vitték volna óriási nagy, alacsony kádakban  hűtötték. Hogy a sörlé hűlése gyorsabban haladjon a kádban levő sörlevet evezőlapáthoz hasonló jókora, úgynevezett kavarómankókkal mozgatták. A műveletet nyilvánvaló módon nem a sörfőző végezte, hanem a legfiatalabb inasokra bízták. Monoton és nehéz munka volt ez, körbe-körbe járni a hosszúkás, tojásdad formájú léhűtőkád körül és naphosszat keverni a sört. Persze ha nem figyeltek rájuk, akkor nem nagyon feszítették meg a munkában. A léhűtő eredeti jelentése így kapott új értelmet és mára már csak a lustálkodó, munkakerúlő inasok rosszalló elnevezése maradt meg.

Egyetlen alkalom akadt amikor egy léhűtő munkakerülése pozitív eredménnyel járt. Történt egyszer, hogy egy bajor sörfőzdében egy inas, megunta a hordókat az udvarból a pincébe cipelni. Mindez egy nagyon hideg téli napon történt. Az udvaron hagyott hordókban jéggé dermedt a sör és a hordók szétrepedtek. A jégtömbök közepe azonban nem fagyott meg, itt gyűlt össze a sörkoncentrátum. A sörfőző dühtől tajtékozva megparancsolta az inasnak, hogy vágja fel a jeget, és büntetésből igya ki a barna löttyöt. Az inas azonban ahelyett, hogy rosszul lett volna a jégből kiszürcsölt, malátaízű, édes és erős italtól alaposan becsiccsentett. A sörfőző viszont rájött, hogy ilyen fagyasztásos módszerrel remek, erős sörök készíthetők: a „jegesbak” fel lett találva.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr1116779282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása