Március 15-én, reggel 9 órakor, amíg sokan a szokatlanul mostoha időjárással és a különösen hasznos miniszteri sms üzenetek megfejtésével viaskodtak, addig én többed magammal a Gozsdu udvarban, a Spíler bisztróban a II. Házisörfőzők nemzetközi versenyére készültem, mint pontozó. A nyolc induló kategóriából nekem az amerikai ipa jutott, abból is az "A csoport", ugyanis ebből a manapság nagyon divatos és felkapott fajtából küldték a legtöbb főzetet a versenyre, szám szerint 34-et. Ennek a felével kellett minél hamarabb megbirkóznia a négytagú bírói csoportunknak.
Tisztességgel álltunk neki a munkának és szigorú szemmel, kritikus nyelvvel kóstolgattuk a söröket. Ahogy haladtunk, úgy egyre jobban eluralkodott bennem egy érzés. Olyan volt az egész, mint amikor az ember elmegy vendégségbe vagy egy jóféle étterembe, belekóstol az elé feltálalt ételbe és a nyelvével csettintve azt mondja: „ejha, ez olyan finom, mintha anyám főzte volna”
Többször azon gondolkodtam, hogy melyik híres sörfőzdétől ittam már hasonlóan finom sört? Pedig itt kérem nem voltak a versenyzők között, belga intézetek által többszörösen kitüntetett mega-sörgyárak termékei, hanem szerény családi körülmények között "kotyvasztott" házi sörök. Miközben ezen morfondíroztam, a pontozás végére jutottunk és innen kezdve a zsűrizés felelősége nélkül kóstolgathattunk más típusú főzeteket is.
Miközben kortyolgattam, elvegyültem a házisörfőzők között és lassan megértettem, hogy milyen módon tudnak ilyen minőségű söröket főzni, igencsak szerény körülmények között. Óriási lelkesedéssel osztották meg egymással a tapasztalataikat, cseréltek komlókat, meséltek egymásnak párszázforintos kütyükről, amik nagy segítséget jelenthetnek a minőség javításában, sorolták a tippeket a bevált hőmérsékletektől az érlelés időkig... Mindeközben szakértő módon forgatták, nézegették, szagolgatták és ízlelgették egymás söreit, látszott rajtuk, hogy szívből csinálják és élvezik az egészet. Nekik a sörük nem egy szeszipari termék, amit ellehet adni, hanem egy gyermek, akit folyamatosan nevelgetni, alakítani, szépíteni lehet.
Szeretném, ha egyre több ilyen rendezvény lenne, mert bizony én is jobban szeretem anyám főztjét, mint a menzakaját.
Gratulálok az összes versenyzőnek!
(Fotó: Első Magyar Házisörfőző Egyesület)