Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nyissunk ki egy sört!
2017. február 09. írta: Kovács Gábor Maláta

Nyissunk ki egy sört!

Egy igazi sörbarátnak valószínű, hogy van néhány sörnyitója a hűtőtől karnyújtásnyi távolságon belül és vagy kettő a kulcstartóján, csupán arra az esetre, amennyiben egy sivatag­ban találná magát, ahol csak korona­záras üvegekben van innivaló. Néhány ezredszerre az üveg kinyitá­sának aktusa reflexé válik. Nem állunk meg azon töprengeni, hogy ez az egysze­rű művelet a kar és a kézfej  27 különálló csontja, továbbá még nagyobb számú izom és ín összehangolt mozgatását igényli. El sem gondolkozunk azon, hogy csakúgy, mint a fűrész, a talicska, vagy a csiga – a sörnyitó is az egyszerű gépek, az emelők családjába tartozik. Egy emelő a legegyszerűbb alakjában egy rúd, ami szabadon mozog egy rögzített, forgáspontnak nevezett pont körül.

Tehát a sörnyitó egy emelő, a felemelendő tárgy a koronakupak pereme, az alkalmazott erőt pedig a szomjas sörivó képviseli. Mint minden egyszerű gép, a sörnyitó is arra a célra szolgál, hogy megváltoztassa az erő irányát és megsokszorozza az erőt. Minden bizonnyal könnyebb leemelni egy kupakot egy sörnyitóval, mint lebirkózni puszta kézzel vagy – Isten őrizz! – foggal lepattintani.
 
A sörnyitás tehát látszólag egy egyszerű folyamat, ami naponta sokmilliószor megismétlődik, de tudni kell, hogy több mint 100 év technológiai fejlődését képviseli. A koronazár feltalálása forradalmasította a sörpalackozást. A kupak eltávolításához azonban speciális eszköz kellett.
Az első megoldás az volt, hogy két lyukat ütöttek a fém kupakba, melyeken keresztül be lehetett dugni egy fém hurkot a kupak megfogásához és eltávolításához. Ez két okból sem bizonyult kielégítőnek. Először is, egy további megoldandó feladatot jelentett a gyártási folyamatban. Másodszor, növelte a dugó kilukadásának és ezzel a szivárgásnak és a sör megromlásának veszélyét.
 
Az első sörnyitót 1894-ben szabadalmaztatták. Ez egy olyan fogó volt, melynek kupakot megfogó ajka úgy lett kialakítva, hogy az aláfeküdjön a kupak egy része alá, s volt egy „dudorja”,ami forgáspontként felfeküdt a kupak tetején. A 20. század első évtizede volt a sörnyitók aranykora. A sörnyitók gyűjtői 57 különböző figurájú változatot katalogizáltak. Az egyik népszerű fazon a női láb volt, melynél a cipő sarkánál lévő bemélyedés alkotta a kupakemelőt. Egy másik harapó teknősbékára hasonlított, melynél a teknősbéka állkapcsának harapását használták a kupak eltávolítására. De gyártottak hal, söröskocsi, baseball játékos, tacskó és fóka alakú sörnyitókat is.
 
Ez a változatosság felkeltette a gyűjtői érdeklődést is. Szerencsére a sörgyártók is felfedezték a sörnyitóban reklámhordozó lehetőséget, így a gyűjtemény sohasem lehet teljes. 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr31900932

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindenki függ valamitől 2017.02.13. 17:19:27

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Jönnek az újak, életjelet mutatnak a régiek, ellentétek mindig lesznek, s ha betámadnak a pomogácsok, felkorbácsolódnak a kedélyek. Szó szót követ, én meg a szavakat, a Heti sajtó egy finom gyűjtés, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása