Nem hagyhatom ki a poént, hogy miközben az egész nemzet izgatottan várja a híreket, hogy mi lesz az ország söre, Árpa Jankó egyértelműen kiválasztotta a maga kedvencét. Tudja, nem teljesen korrekt, hogy döntését egyetlen egy lájk sem erősítette meg a facebookon, ahogy az sem, hogy személy szerint leszarja, hogy másoknak mennyire ízlik a Jankó Söre cím nyertese. Jankó szerint az idei év hazai sörfőzésének legszebb darabja a békésszentandrásiak karácsonyi söre az Esthajnal.
A döntés teljesen szubjektív. Ehhez hozzájárul az, hogy az erős, malátás barna söröket egyre jobban kedveljük. Nem véletlen, hogy a fótiak Romanov imperial stoutja a másik nagy hazai kedvenc! Ezekkel a sörökkel a sörfőző nem lacafacázik, itt a hibákat, a receptgyengeségeit nem rejti el a bőségesen adagolt komló. A stoutok talán ezért sem annyira népszerűek a kisüzemi sörfőzők körében, mert a jó stout összetettsége miatt, komoly feladat elé állítja a sörfőzőt.
A Szent András Sörfőzde évről évre megfőzi karácsonyi sörét. Az idei, az Esthajnal-sorozatnak negyedik darabja és elmondhatjuk: nagyon jól sikerült. Az After Eight csokira emlékeztető mentás, csokoládés íz szépen harmonizál a sör krémességével. Ha valamit kifogásol Árpa Jankó az, de ez is csak az ő ízlését jellemzi, hogy enyhébb alkohol és egy kissé teltebb test, még ínyencebbé tette volna számára a sört, de ennek ellenére nagyon jó véleménye van a sörről. Amely nem csak stoutok között állja meg a helyét, de ünnepi sörnek – akár desszertek mellé – is kiváló.
Csapolva Ogre bácsinál is nagyon bejött, de otthon egy kicsit magasabb hőfokon még szebben bontakoznak ki a cappucinós, csokis és mentás ízek és meglepő módon néhány perc után, a pohárban 11-12 fokra melegedő sörben a test is nagyon szépen kikerekedik. Talán így volt a legfinomabb!