Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sprechen Sie csehóul?
2013. január 25. írta: Árpa Jankó

Sprechen Sie csehóul?

csehoul.jpg Hegyeshalomtól Hamburgig nemcsak a távolság roppantul tekintélyes, hanem a közbeeső vidékek megszámlálhatatlan helységének sörkínálata, fogyasztásának lehetősége s módja is. Hogy azért ne vesszünk el teljesen s ne csak szánalmas mutogatásra hagyatkozhassunk, vagy könnyebben kerülhessünk el pontatlan ismeretekből fakadó zavarokat és félreértéseket, útravalóul néhány példa.

Német hagyomány ide, sörkultusz oda, ha egy sört („Ein Bier!”) rendelünk, ahol csapolt sör („Fassbier”, „Bier vom Fass”, „gezapftes Bier” vagy „Bier gezapft”) kapható, a késlekedés nélkül és készségesen elősiető „felszolgáló” („Ober”, ha férfi, „Fraulein”, ha hölgy és nem pincér vagy pincérnő) hamarosan mindössze egy pohárnyi (azaz délen 3 dl, északon pedig 2 dl) habzó nedűvel siet vissza.

Az előszörre meglepő mértéktartás bizony nemcsak a csapolt sörre vonatkozik. Ahol valamiért netán csak üveges sör kapható, az „ein Bier” rendelésére itt is szinte magától értetődően kisüveges sört tesznek elénk. Pedig nagyobbat is kaphatunk, csak akkor azt, azaz: „Grosses Bier-t” kell kérnünk. A szótár erre vonatkozó korsó szava ott vizeskancsót vagy tejesköcsögöt jelent.

Szóval, az egy sör, azaz „ein Bier”, az csak pohárnyi, azaz „Glas”. A szó szerint söröskorsót jelentő „Bierkrug” az itthoninál gyakorta nagyobb űrtartalmú – hogy mekkora, a helytől is függ, változó, ám mindenképp füles. Sok helyütt találkozhatunk egy sajátos változatával, élvhajhászok, telhetetlenek és hetvenkedő nagyivók kedvelt és jól ismert üvegcsizmájával („Stiefel”) is, amitől mindenkinek szinte kivédhetetlenül sörbajusza lesz és továbbá kortyolás utáni leengedésekor képen löttyint bennünket tartalmával.

Pikolót – főleg déli, bajor-osztrák vidékeken – ne kérjünk, a müncheni Oktoberfesten egyenesen hülyének néznének minket a sörsátorban. Míg odafent, a hűvös észak tengermelléki tájain, Hamburg, Bréma és Flensburg környékén a szintúgy csak pohárnyit jelentő „ein Bier” épp a pikolókedvelők két decijével egyezik, ugyanis ott még a „korsó” is többnyire csak ugyanennek a kétszerese, azaz négy deci. Mindez azonban nem okozhat gondot, hiszen ha a figyelmes személyzet az üres poharat látja, automatikusan hozza a következőt és így biztosak lehetünk, hogy szomjunk oltatlan nem marad.

Fotó: Klaus Pichler

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr382584970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása