Szeretnénk mindazok számára némi segítséget és ötleteket adni, akik a sörvacsorát nem a nagyképű borvacsorák mintájára képzelik el, hanem a tradicionális magyar étkezési szokásokat követve degeszre szeretik zabálni magukat, nem törődve az étel-ital párosítással, hiszen a sör egy igazi sörivó számára bármilyen zsíros, fűszeres koleszterin bombával nagyszerű összhangot alkot. Azaz a sör szemben a borral legyen világos, vagy barna, könnyű vagy erős bármelyik étel mellé stílusosan passzol.
Elsőként szalonna költeményeit mutatnánk be. A válogatás gasztronómia kalandozásaiból önkényes, hiszen ételművészetére legalább annyira jellemző a visszafogottság és a vegetariánus ételek tisztelete, mint a pacalpörkölt és a sült csülök értő készítése.
A szalonna azonban neki is, akárcsak e sorok írójának, egyik kedvence. Nem véletlenül szerepel közös terveink között a baconba tekert erdélyi szalonna, amit sült császár körettel fogunk szervírozni – csak, hogy jelezzük a szalonna iránti elkötelezettségünket. Amíg ezt az ínyencséget elkészítjük barátom néhány kompozíciójával kell beérniük. A bacon iránti őszinte érzelmeinket jelzi, hogy a szalonna szalcsi becenéven kerül a tőmondatos receptekbe. Kerültük a hosszas szövegelést, mert úgy véltük Gaál Laci fotói és pár szavas leírásai mindent pontosan elárulnak az ínyencségekről…
Csirekmájak szalcsiban, aszalt szilvával és elenyésző darabszámú fokhagymával.
Középen egy nagy cseh camembert és körben kecske sajtokat rejt a bacon.
A hűtőben talált kis sajtot szalcsiba csavartam és közé fokhagyma gerezdeket rejtettem,majd ezután meglocsoltam édes chili szósszal...
Aztán a grillen ilyen tucsogós ropogós ehetetlen valami lett belőle...
A sertésszűz egyszerűen belehabarodott a szalcsiba és úgy maradt...
És végül a legelső illusztráción már készen látható csirkemájjal, kolbival és fokhagymával töltött pulykamellek szalcsiba göngyölve,még a sütőbe kerülés előtt...