Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az ellenforradalmi sör
2012. április 16. írta: Árpa Jankó

Az ellenforradalmi sör

Az utóbbi időkben igen sok szó esik a hazai sörfőzés megújulásáról, a kisüzemek extravagáns sörkülönlegességeiről. A sörivók izgatott érdeklődéssel kóstolgatják a Grabancot, A Jó Éjjeli Portást, Hammurapi Álmát, a Sherwood Alet, a Kortyot, a Mályi Búzasört vagy a Békésszentandrási Szilvást. Nem is szeretnénk ünneprontók lenni, hiszen mi magunk is lelkes hívei vagyunk a mocorgásnak, örömmel fogadunk minden kezdeményezést, de némi szkepticizmus azért szorult belénk.

Épp ezért őszinte a szomorúságunk, hogy a hazai sörforradalom, mintha nem alulról építkeznék, hanem egyfajta elitista mozgalomként jelenne meg. A mindennapos tapasztalatunk sajnos az, hogy a kis üzemek többsége, még mindig az olcsó sörök piacára termel és ezek a sörök jutnak el a fogyasztók többségéhez.

Hogy árban versenyképesek, azt mindennapos tapasztalataink igazolják. A Pesten kapható Mister Sör, a Szebeni Ászok, vagy a Gyertyános Sörfőzde világosa korsónként kétszáz forint körül kapható. A minőségükről megoszlanak a vélemények, mi a magunk részéről azt mondanánk, hogy ivósörnek megteszik, mégha mi nem is szegődünk hívüknek.

Vitathatatlan előnyük, hogy többségük készítéséhez a malátán, a komlón, az élesztőn és a vízen kívül mást nem használnak. Az persze kérdés, hogy milyen minőségűek az alapanyagok és mennyire van idejük összeérni. Sajnos azonban a gyatra minőségre még mindig bőven akad példa, különösen a világos szegmensben. Így sikerült pórul járnunk, amikor a Corvinburg megfelelőnek talált barna söre után a világost is megkóstoltuk. Lenyeltük, bár jobb lett volna kihagyni. Az Üllői Pils azonban a lefolyóban végezte.

Ilyen sápadt, vékony, zavaros és büdös sörhöz az utóbbi időkben szerencsére nem volt szerencsénk. Az első korty után prüszkölve köptük ki, de még így is kénytelenek voltunk előbb egy Unicummal javítani hangulatunkat és szájunk penetráns ízét. Hogy ezután kontrapróbaként még az Üllői Barnát is megkóstoltuk, az már egyéni perverzió. Az ellenőrzés azonban igazolta a világosnál szerzett tapasztalatunkat, a sör kórházi citromos teákat megszégyenítő savanyúsága a szörnyű világos után már nem szerzett meglepetést.

Reméljük, hogy tévedünk, balszerencsénk volt, a mintavétel volt szerencsétlen. Ebben bízunk még akkor is, ha tudjuk, hogy a legutóbbi miskolci sörversenyen is nem egy sör bizonyult ihatatlannak. Muszáj optimizmusunkat a sör iránti elkötelezettség magyarázza és reményünk, hogy a negatív példák nem jelentenek sör-ellenforradalmat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr494452623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-kk- 2012.04.16. 09:24:26

ez ugyanaz a sör valószínűleg, csak korábbi néven:

komlo.blog.hu/2009/11/06/franzberger_pils

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2012.04.16. 10:52:16

@-kk-: Valószínű ugyanaz a recept. Gondolom, hogy kritikád hatására nevet változtattak, de a minőség egy fikarcnyit sem javult.

Joco-2 2012.04.16. 17:52:33

Igen, ezek az üllői sörök ugyanazok, csak más címkével. Van egy Isaszegi világos nevű változata is, az már sajnos akkor rossz volt amikor a benzinkútnál megvettük. Sajnos ennél a "sörnél" teljesen igazatok van, éppen akartam ajánlani, hogy a barnát véletlenül se kóstold meg, de láttam, hogy elkéstem vele. Sajnálom, de kisüzemi ide, kisüzemi oda, ez nálam is az erősen nem nyerő kategóriába tartózik. Minőség? Az itt nem igen van.

anyósnyelv 2012.04.20. 03:32:07

Nem tudom, most altatóként felbontottam egy Borsodit, kortyoltam már jobbat, de iható. Egyébként búzasör mellett voksolok.

Dr. Strangelove 2012.05.16. 15:11:37

A Mister most egyre jobb, van szűretlen, azt azért szívesen veszem. Igazából az egy korrekt főzde, szóval talán belefér a nemelit, de rendesen megcsinált kategóriába. Az amúgy valóban elég vicc, hogy úgy születnek kvázicsúcskategóriás sörök, hogy nincs honnan kiemelkedniük, mert ez a közepes, de megbízható kategória elég néptelen.

blur.net 2013.10.01. 19:51:13

Igazán sajnálom, hogy hiába mondjuk a boltjainknak (főleg nyáron), hogy tartsák hűvösben a söröket. A legjobb hűtőben lenne, ugyanis mi pasztőrözetlen sört készítünk, ezért hamar megromlik. így megveszi a két hete melegben álló romlott sört a vásárló (gondolom így járt a cikk írója is), és azt gondolja, hogy ez az eredeti íze a terméknek. Ha esetleg péntekenként a belvárosban járnak, a Kossuth téren biztosan 48 óránál frissebb sört kaphatnak a Vidéki Mustra keretein belül, a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt. Ha esetleg erre nincs lehetőség, vasárnap benn leszek a főzdében, és a rossz vásárlói élmény kompenzálásaként felajánlok egy kóstolót. Jelenleg van egy fél ászoknyi Mézes Gyömbérünk, ami ráadásul még szűretlen is. Az email címem: blur.net88[kukac]gmail.com

blur.net 2013.10.01. 19:57:39

Még azt hozzátenném, hogy ha ilyen savanyú, ihatatlan termékünk lenne, akkor nem hiszem, hogy 1992 óta, azaz több, mint 20 éve megszakítás nélkül tudnánk működni. Azt viszont most ünnepélyesen bevallom, hogy a teljes név és image váltást tényleg e fent említett cikk megírása váltotta ki (most ironikus voltam XD)
süti beállítások módosítása