Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Aki utazni sem  resti
2010. április 02. írta: Kovács Gábor Maláta

Aki utazni sem resti

 A párkányi Mária Valéria híd megnyitása után a magyar turisták elképesztő hulláma lepte el az alig ötezer lakosú kisvárost. Némely ünnepnapokkor az ember úgy érezte magát Párkányban, mint anno a Gorenje turizmus idején Nickelsdorfban.

Párkányban – a nyelvalkotó Sturról utóbb átnevezett kisvárosban – olyan fejlődés indult meg, mint egykor a magyarok által illegálisan gründolt schillingeken, márkákon és dollárokon, a határmenti osztrák falvakban.
 
Csak itt a bevásárló-turizmus javarészt a gyomrokban vándorolt át a határon. Eleinte a szigorú szlovák vámszabályok, manapság a két ország árainak kiegyenlítődése, vetett véget a benzin-turizmusnak és a tornacipő magánimportnak – bár kétségtelen kapagépben és permetezőben is verhetetlenek voltak a szlovák árak. Ennek immár vége.
 
Az eleddig kigurult pénzekből Párkány szépen gyarapodott és legfeljebb vendéglátóhelyi árai nem váltak brutálissá. Így manapság már legfeljebb csak a sör szerelemesei járnak át a Green Pubba vagy valamely hasonló intézménybe, főleg sört inni – valamiért selymesebb a csapolt sör és olcsóbb is – vagy olcsót enni valamelyik intézményben.
 
A városban egy dolog nem változott: az állomás és környéke. Az állomás több kilométerre van a hídtól és a főtértől. Tiszta Stalker, átjáró csupán: nincs itt semmi más: egy szinte mindig üres buszállomás, néhány lepusztult vasutas lakóház – a harmincas évek barakk stílusában – és négy kocsma.
 
Szerencsére azonban, hosszú évek után, ismét megnyílt a resti is. Így Szob felől közeledve – retúr Pestről háromezer – már nem kell hosszú utat tenni a párkányi belváros felé. Olcsón, jóízűen és bőséges adagokkal itt is teletömhető a bendő és a restiben illetve annak száz méter sugarú körében végigiható a szlovák sörkínálat is. És persze Fernet, Becherovka és Abszint jóval az otthoni árak alatt!
 
A resti, eltekintve a biliárdasztaltól és a plazmatévétől hozza az általános – tisztelet a kivételnek – szlovák kocsmadizájnt: borzalmas. A szkáj itt még mindig elegáns: remekül passzol a farostból tákolt asztalokhoz. De mindegy időutazásban van részünk: euróban olyanok az árak, mint 1968-ban koronában és ahogy a falatozó vasutas egyenruháját elnézzük itt a műszál sem ment még ki a divatból. De mindegy, eszünk-iszunk mind a ketten – persze főleg iszunk – ami belénk fér, egy húszassal mégis megússzuk az egészet.
Igaz ebbe nincs benne az a tucatnyi szlovák sör, amivel felszerelkezünk az alig több mint egy órás vonat utazásra Pest felé…
 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr151888347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dulcinea2 2010.04.02. 08:37:13

...a fotók alapján hangulatos időutazásnak tűnik a múltba, pedig ez a jelen dizájn is. A jó árak nyilván annak is köszönhetők, hogy inkább az árakkal csalogatnak, mint a kellemes környezettel...A fotón a vasutas?

Vadhús 2010.04.04. 18:24:09

Pedig már a Fácán is hígul.

lmpslany · http://lmpdunakanyar.blog.hu 2010.04.04. 20:24:34

Esztergomból kell menni, gyalog, egyből a központban vagy, és akkor van vendéglátóipari választék is. Kúltúrprogram itthon (gyerekeseknek kihagyhatatlan a Duna Múzeum), evés-ivás odaát. A párkányi főteret is szépen felújították nem olyan rég (és döbbenetes látvány volt - öt szlovák térkőlerakó melósból öt dolgozik). Ja, és a termálstrand is pazar.
És visszatérve a sörre - ha fölmennének valamiért az árak, az íze miatt akkor is inkább Szlovákiába mennék :)

zsitva 2010.04.05. 05:51:22

Az elmúlt években vagy tucatszor ettünk (ittunk) a párkányi restiben. Én hozzátettem volna a személyzet rendkívüli kedvességét is. Első pár alkalommal amikor fizetésre került a sor (3 fő) rendre elkövettem azt a hibát, hogy szóltam a felszolgálónak, hogy mind a három fő számláját fizetném mert olyan kicsi összeget mondott a három ebédért + sörökért, hogy azt hittem csak az én fogyasztásomat számlázta. Kiderült a három került annyiba mint itthon egy főnek. A környezet tényleg hatvanas évek, de tiszta! A belvárosban a hidfőtől balra kb. 200 méterre meg olyan éttermek találhatók, hogy bizony mentünk már budapestről családostól oda vasűrnap ebédelni. Az már menő színvonal, hatalmas és fínom adagokkal és ott is nagyon olcsó. Budapesttől 46 km.

Gérard Duchemin 2010.04.12. 08:44:51

Naná, hogy Esztergomból kell menni. Irány a Green-pub, és valemelyik étterem, bár ez utóbbiból kisebb a választék mint Révkomáromban. És ha ne adj isten, drágábbak is lennének az árak, Magyarországon hol van egyszerre pár tucat szlovák, cseh és belga sör?

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2012.11.08. 11:56:21

@Gérard Duchemin: Az euro bevezetésével sem lett drága a vendéglátás, de tankolni már nem érdemes Szlovákiában.
süti beállítások módosítása