Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Spriccelő sör
2024. augusztus 01. írta: Árpa Jankó

Spriccelő sör

spricc.jpegIsmert sörhiba az úgynevezett túlhabzás, az angolul gushingnak nevezett jelenség, amikor a palackot kinyitva a sör hirtelen kihabzik. Ennek oka lehet: a túlzott mennyiségű széndioxid, de leginkább maláta eredetű hiba okozza, esetleg penész-szennyezés. A jelenség oka lehet a nem megfelelő tárolás, de előidézhető ha a palackot kinyitás előtt felrázzuk.

Az utóbbiak kivételével, a jelenség gyártási hiba, melyet a hidrofobinnak nevezett fehérje okoz. A kutatások szerint „a hidrofobinokat egy gomba hozza létre, amely a malátadarát fertőzi meg a sörfőzés során, és vonzza az ital szén-dioxid molekuláit a felszínre. Az ennek követeztében a sörösüveg nyakán felgyülemlő túl sok szén-dioxid molekula okozza a sör túlhabzását amikor a palackot kinyitják.

A túlhabzás további oka lehet, a többutas palackok nem megfelelő mosása, utánöblitése is. Ugyancsak gyakran előfordul a gushing-jelenség, azaz a sör „megvadulás” olyan palackozott sörökben, amelyek vad élesztőtörzseket, például Brettanomyces-et használnak, amelyek tovább folytathatják a cukrok erjesztését, ami a Saccharomyces törzsek esetében legfeljebb a palackos erjesztésű söröknél fordul elő..

A túlhabzás megelőzésére számtalan módszer létezik ezért szerencsére már egyre ritkábban találkozunk a kinyitáskor a lávaszerűen előtörő sörhabbal.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr1918457955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása