Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Blog... blog... blog
2022. október 28. írta: Árpa Jankó

Blog... blog... blog

blog.jpg2006 április 21-én jelent meg az első magyar sörös blog, a Kontár Komlókutató első írása a Kilkenny ír vörös sörről. Nagy dolog volt ez akkoriban, ugyanis a sör távolról sem volt beszédtéma, a new wave sörök teljességgel ismeretlenek voltak itthon.

A lágerek mindent elsöprő piaci jelenlétében a búzasörök és a belga ale-k jelentettek némi üdítő változatosságot. Kontár Komlókutató tizenegy év alatt ötszáztíz bejegyzésben elemezte a sörök szépségét, megteremtve ezzel a sörleirás magyar etalonját. 

A következő sörösblog a Sörfigyelő, ha információink nem csalnak 2008. januárjában indult és -kk- blogjához hasonlóan, sörök egész sorát, mintegy ezerháromszázat mutatott be a közel tizennégy év alatt. Az első „generációs” sörösblogok közül a Sörfigyelő az egyetlen, amely megszakítás nélkül működik és klasszikus blogként sokáig kizárólag Madnezz jegyezte a posztokat, de immár Bottleopener is besegít"

Nem sokkal később 2008. februárjában indult a Kocsmablog, amit némileg önkényesen sorolok a sörösblogok közé, hiszen témája elsősorban a sör fogyasztás elsődleges színtere, a kocsma. Mint ilyen különösen fontos kordokumentum is, hiszen kocsmafronton igen gyakran változik a helyzet, így későbbi korok történészei számára „Apuska” blogja fontos kutatási terület lehet.

Kár, hogy a blog idén februárba megszűnt, de talán vigasz rajongóinak, hogy egyből két web-oldal is született Apuska jóvoltából. Az egyik a továbbra is a kocsmára profilíroz, a másik nevéhez méltón alkoholinformáció.Némileg szomorúan állapítom meg, hogy ez a kettő sem pótolja az elő Kocsmablogot és a dizájn sem mutat semmi eredetit, szemben a kissé esetlen ősbloggal.

A Főzdevadász blog 2009. januárja és 2010. decembere között az akkoriban működő harminc kisüzemi sörfőzde közül tizenötöt mutatott be. A szerző Armando Otcho alias Csakajósör Gergő. A blog rövid élete nyilván a Csakajósör üzleti felfutásával magyarázható és hogy Gergő gerillaként elkezdett sört is főzni. Mindenesetre megérinti a kövéren szedett, aláhúzott főzdevadász szóra kattintani, mert a ottani posztok pontos képet festenek az akkori kisüzemek termékskálájáról. 

A sörösblogok számára az igazi áttörést a Folyékony kenyér blog megjelenése – 2009. októbere – hozta. A Gösser által szponzorált blog írásai ugyanis garantáltan kikerültex az Index címlapjára. Tony Caviár alias Bart Dani személyében pedig egy kitünő tollú bloggert is találtak a cikkek írására. Így az addigiaknál jóval több ember szerzett tudomást a sörök különös világáról.Sajnos a szponzoráció megszünte után a szerző egyre ritkábban jelentkezett írásaival a blogon, amelyen tavaly februárja óta nem jelent meg új írás.

A Sörömök  – Rolli blogja – rögtön egy három részes sörtörténelemmel indított, hogy aztán út- és sörleírásokkal tágítsa a sörivók horizontját. Itt ütközött ki először, hogy a blogolás nem könnyen végezhető munka mellett, kizárólag hobbiból. Így annak ellenére hogy Mantlesorrow is besegített egy ünnepi sörköstölós poszttal 2012. januárjában – ez már a blog hattyúdala volt. Reméljük nem véglegesen, hiszen Rolli azóta már több sörfőzdében is megmutatta sörfőzői tudását.

Mantlesorrow nem csak a Sörömökben jelentkezett, de egyike a férfiak cukrászdájának, a Sörbúvár blog szerzőinek is. Pável, Gérard Duchemin és Pif blogja 2009. novemberében indult egy Krasznahorkai idézettel, de a későbbiekben minden helyet kapott a blogon ami akár csak a legkisebb mértékben is köthető a sörhöz. Az utóbbi időben kicsit elhanyagolták a szerzők a tizenkétéves blogot, reméljük ez csak ideiglenes állapot és rövidesen hetente több alkalommal is olvashatjuk cikkeiket.

A magam részéről nagyon sajnálom, hogy a Mese habbal – 2013. június - 2014..január – megszűnt. Az írások kritikus hangja, szellemessége nagyon szórakoztatóvá és tanulságossá tették Zsombibácsi blogját. A minőségre a Gault Millau is felfigyelt és leszerződtette Zsombibácsit. A Gault Millau átalakulása után egy ideig a Bűvös Szakácson jelent meg a Mese habbal, majd 2018-ban úgy tűnik megszűnt.

Van még egy régi motoros, aki a Szűretlen blogot írta tele tartalommal, de ő most csak azért kap ennyire rövid említést, mert Verba Gergő már jó ideje a hasonló című weboldalt szerkeszti

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr5917964938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2022.10.28. 12:38:28

"és klasszikus blogként kizárólag Madnezz jegyzi a posztokat", írod a Sörfigyelőről, de ez egy ideje már nem igaz, nagyjából három éve már van egy társszerzője is a blognak is bottleopener személyében.
süti beállítások módosítása