Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbélyeg
2016. október 14. írta: Árpa Jankó

Sörbélyeg

cimke.jpg

A sörbélyeg nem a sörözés jegyében történő takarékosságot hivatott elősegíteni, sőt, a bélyeghez sincs semmi köze; elsősorban a papírpénzgyűjtők számára bír érdekességgel. E nevezetes „sörbélyegeket” ugyanis fiatal szovjet kormány bocsátotta ki a forradalmi és polgárháborús felfordulásban hirtelenjében eltűnt fém (nemcsak ezüst) aprópénz pótlására, így tulajdonképpen állami kibocsátású szükségpénzről beszélhetünk. Már a kortársak sem tartották igazán pénznek, persze nemcsak meglepő méretei miatt, s el is keresztelték „sörbélyegnek”.

A szovjet sörbélyeg óriási mennyiségben került forgalomba – összesen 50 000 000 (!) rubel értékben. Miután kopejkás címletekben bocsátották ki, ez legalább 5000 millió darabot jelentett! Ebből a szédületes mennyiségű „sörbélyegből” azonban aránylag kevés vészelte át az idők viharát; a túlélő példányoknak ma már van értékük. Persze még mindig többre van szükség ahhoz, hogy egy korsó sörre cseréljük be őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr9711808721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2016.10.15. 12:43:27

Bölöny Józsinál tuti hogy 1:1 arányban váltható sörre :P
süti beállítások módosítása