Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dagadó vitorlákkal
2015. augusztus 02. írta: Árpa Jankó

Dagadó vitorlákkal

A harcos antialkoholisták által előszeretettel hangoztatott mondás szerint az alkohol öl, butít, és nyomorba dönt. A megsárgult krónikák lapjai szerint a Hanza-városok esetében ez már biztosan nem igaz.

Ezek a kereskedelmükről elhíresült városok a 13. és a 16. században bizony nem mással, mint a sörrel alapozták meg gazdagságukat, hiszen jövedelmük jelentős része a sörfőzésből és a sörrel való kereskedelemből származott. Így számukra a folyékony kenyér tulajdonképpen a folyékony aranyat jelentette.

Hamburgnak a 16. században 600 sörfőzdéje volt, a város iparosainak fele ezekben dolgozott. Hamburgban ekkoriban évente 25 millió liter sört főztek, melyből a város vitorlásai szállítottak Svédországba és Oroszországba is, hamburgi sört ittak Rigában, Danzig-ban és Helsíngborgban egyaránt.

A rostocki kikötőből kifutó hajók is főleg sörrel voltak megrakva a 13. században. Az úticél a belga Brügge kikötője volt, az út azonban nem volt veszélytelen, mert az olcsó sörben reménykedő dánok gyakran megtámadták és kifosztották a „sörhajókat” - a vikingek leszármazottai állandóan csillapíthatatlan szomjúsággal küzdöttek.

A Hanza-városok és Dánia közötti csetepatékról megmaradt iratok bizonyítják, hogy a háborús kiadások tetemes részét maga a sör jelentette. A takarékos Lübeck esetében ez a költségek kisebb felét adta, de Stralsund háborús költségvetésében már a sör volt a legjelentősebb tétel. Nincs is ezen mit csodálkozni, mert míg a vitorlásokat a szél hajtotta, addig a személyzet sörrel védekezett a hűvös tengeri légáramlatok ellen, A feljegyzések szerint nem kevés matróz volt képes arra, hogy tizenkét liter sört is megigyon naponta.
 
A sörfőzdék a 13. század közepétől a Hansa-városokban is céhekbe tömörültek, amelyek eredetileg olyan baráti szervezetek voltak, melyeket egymás kölcsönös támogatására hoztak létre. Es bár a céhek az élet és a munka minden részletét mereven túlszabályozták, volt áldásos hatásuk is: védték a sör minőségét, így biztosítva évszázadokra a Hansa sörök iránti kielégíthetetlen keresletet.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr621818111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása