Ha lehet egy sörnek hülye neve, hát akkor a Baden Baden Stout ilyet mondhat magáénak. A helyzet még szórakoztatóbb, ha hozzátesszük, hogy a német fürdővárosról elnevezett angol típusú sört egy brazil városban, Campos do Jordão-ban főzik.
Persze nagyon jól tudjuk, hogy a modern sörgyártás alapjait Brazíliában az 1830-as években német bevándorlók rakták le. Nyilván bohém németek lehettek, mert sörük a Bohemia nevet kapta. A Bohemia mellett az 1880-óta főzött Antarktica és a Brahma hagyományosan nagy márkák.
Az 1999-ben alapított Baden Baden már a Brazíliát is elérő sörforradalom szülötte, akárcsak a briliáns elnevezésű, Eisenbahn – azaz vasút – és a Bamberger kézműves sörfőzdék. Ezek a kis vállakozások persze nem a hagyományos lágerekre specializálódtak, hanem ínyenc, egyedi és különleges söröket próbálnak főzni. A Ratebeer tanulsága szerint több-kevesebb sikerrel, de mindenképp rokonszenves igyekezettel.
A Baden Baden egyik lényeges törekvése, hogy söreiket különféle ételekhez igyekeznek hangolni. Így a fentebb említett stout a maga 7,5 százalékos alkoholtartalmával, krémes habjával, sűrű testével és markáns keserűségével előszeretettel ajánlják a fűszeres ételekhez és a desszertekhez, különösen a csokoládéhoz. Persze vannak azért a főzdének német söröket idéző termékei is ilyen a Bock és a szűretlen búzasörük a Baden-Baden Weiss, amit mi máshoz is ajánlhatnának, mint a klasszikus német wurstokhoz.