Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mit szeret a sörpápa?
2011. december 10. írta: Árpa Jankó

Mit szeret a sörpápa?

Conrad Seidl előszeretettel nevezi magát Sörpápának (Bierpapst). Szerinte teljesen érthető, hogy az osztrák sör jobb a németnél, mert főzésénél nem tartják be "az ostoba Tisztasági Törvény" előírásait. Az alábbi idézet tőle származik.

"Nincs még egy olyan tiszta sör, mint az osztrák. Ha a német sörösök nagyszabású reklámakciói mással hitegetnének is: az osztrák élelmiszertörvény a legszigorúbb a világon. Így aztán az osztrák sörfőzők még gondosabban járnak el, mint német kollégáik.
 
Végtére is az úgynevezett Reinheitsgebot (a Német Tisztasági Törvény) minden mással indokolható, csak a tiszta élelmiszer iránti igénnyel nem.
 
Csupán a tisztasági törvényben felsorolt összetevőkből – víz, árpa, komló – egyébként sem lehetséges sört készíteni, ugyanis az erjesztés a sör előállításának alapvető szakasza. Az élesztőről viszont szó sincs a tisztasági törvényben. Természetesen a 16. században ennek az egysejtűnek a szerepéről semmit sem tudhattak. Búzamalátából sört főzni pedig, ugyancsak tilos lenne, hiszen éppen elsősorban a polgárok kezében lévő búzasörfőzdék betiltása érdekében bocsátották ki a tisztasági törvényt. A búzasör készítése évszázadokon át a később minden városban létrehozott bajor udvari sörfőzdék kiváltsága volt.
 
Az persze tény, hogy a német sörmester a tisztasági törvénynek nem ehhez az ősi formájához, hanem a németországi söradó-törvényben foglalt korszerűbb megfogalmazásához tartja magát. Az abban megkövetelt tisztaság pedig lényegében arra korlátozódik, hogy – az osztrák szabályozástól eltérően – csak malátát szabad sörfőzéshez használni, malátázatlan gabonaféléket egyáltalán nem. Ehhez viszont a német sörözőnek nem mindig áll rendelkezésére olyan jó víz, mint – magától értetődően – az Alpok országában. Mivel a mezőgazdaság szennyezi az életadó vizet, a sörmester igyekezhet, hogy félig-meddig tisztának mondható sört főzzön amely nem lesz vörös. A németeknek a tisztasági törvényre való hivatkozása az osztrákok szemében a vevőt félrevezető üzleti trükknek tűnik.
 
Azt, hogy egy sört a tisztasági törvény szerint főztek-e vagy sem, a fogyasztók utólag aligha képesek megállapítani, és ennek nincs is különös jelentősége. Az egész világon (a németeken és a görögökön kívül) meg van engedve, hogy az árpamaláta huszonöt százalékát olyan értékes gabonafajtákkal helyettesítsék, mint például a búza, a rizs vagy a kukorica. Ismeretes, hogy a búzából és a rozsból, ezekből a nemes gabonafélékből is lehet sört főzni (amit természetesen a németek is megtesznek).
 
A búzasörnek például legalább ötven százalék búzamalátát kell tartalmaznia. A fontos az, hogy a sör semmiféle kémiai adalékot (az íz esetleges javítása vagy a tartósság növelése végett) ne tartalmazzon. A sörivónak bíznia kell abban, hogy vendéglőse (akinek a csapoló-berendezést naponta kell mosnia, tisztítania, negyedévenként pedig karbantartania) és sörfőzdése becsületes ember.
 
A freistadti sörgyárban (ahol az ostoba tisztasági törvénytől eltértek a minőségi termelés kedvéért) a közmondás is érvényét veszti, mely szerint csak a végén derül ki, hogy a sörmester gazfickó-e vagy sem”.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr801954611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

traktakoma 2011.12.11. 13:45:57

Az osztrákok akik mindig is németebbek a németnél, de mégsem lehetnek soha azok. Így aztán frusztrációjukat rendszeresen a németek fikázásában élik ki, hacsak, nincs egy hátsó pincelejáratuk, ami mögé bezárhatják leánygyermeküket, akikkel kedvükre fajtalankodhatnak.
Sajnos a söreik is legfeljebb német utánzatok, de a fos pótanyagoktól épp annyira szarok, mint amennyire mulatságos a sörpápájuk, akiről csak azt nehéz eldönteni, hogy pedofil, vagy pszichopata.

TonyCaviar 2011.12.12. 12:21:02

Érdekes írás. Van benne egy szép manipulatív nemzeti-gasztronómiai indulat, érdekelne azért, hogy ezt hol írta, mikor, és ki fordította. Traktakoma pedofilozása viszolyogtató.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.12. 19:28:44

@TonyCaviar: sztem 2005-2006-ban nyomta a blogspotos oldalán, de én csak ezt találtam. bierpapst.blogspot.com/2005/02/schwarzer-abt-schlgt-reinheitsgebot.html A gondolatok - a német Reinheitsgebot előbb utóbb zsákutca lesz a német sörfőzőknek jó alapok, de ebből arra a következtetésre jutni, hogy bezzeg az osztrák sörök, az enyhe szóval is a tények elferdítése...
Vesd össze pl még evvel:
bierpapst.blogspot.com/2006/07/kein-deutsches-bier-unter-den-top-10.html - érdemes a kommenteket is megnézni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.12.13. 07:31:07

Hát, én az osztrák átlagsörökről tudok nyilatkozni, azok a nyomába sem érek sem a bajor, sem a cseh átlagsörnek. Azt meg pozitívumként emlegetni, hogy máshol engednek kukoricát meg rizst tenni a sörbe, nos ez a szerintem a megaLOL kategória.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.12.14. 20:38:59

@TonyCaviar: A pedofillel Traktakoma biztos csak viccelt. Nem gondolod? Kimoderáljam?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.14. 20:43:05

@promontor: Érdemes megnézni az Anschluss napján készült felvételeket a Ringen a Burg előtt. Tanulságos. Az osztrákok németebbek akarnak lenni a németeknél, ebbe remekül beleillik, hogy sörben minőségibbre aposztrofálják magukat. Azonban a cseh söripar is jobban elkapta a reformszellemet, mint az osztrák, bár tagadhatatlan vannak ott is innovatív főzdék.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.12.14. 20:59:41

@pif: Az biztos, hogy ezekben a sörpápás nyilatkozatokban benne van az osztrákok összes szánalmas komplexusa a németek felé (jellemző, hogy az általad említett top 10-es kommentben nam az van, hogy "jaj, nincs osztrák sör köztük", hanem az, hogy "nincs német, hehehe".

Mint ahogy traktakoma megnyilatkozásában (sőt, tulajdonképp az enyémben is) van egy adag a magyarok komplexusaiból az osztrákokkal szemben.

Szóval jó kis német-osztrák-magyar nemzetfilozófiai poszt ez!

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.12.14. 22:07:12

@promontor: A poszt Seidlt idézi. Tehát a vita a kommentekben alakult ki. A magam részéről az osztrákokat soha nem csodáltam és még a gorenje turizmus idején sem szerettem semmi mást az osztrákokban, mint azt, hogy Jeszenszky külügyminisztert is lecsukták 24 órára.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.12.14. 22:14:13

@Árpa Jankó: Értem én, egy pillanatra se tulajdonítottam Neked ausztrofil érzelmeket. Isten Hozott a Kurucok Táborban! ;-)

Azt nem is tudtam, hogy Jeszenszkyt lecsukták...

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.12.15. 07:59:47

@promontor: Gyorshajtáson kapták és mivel mentelmi jogára hivatkozva nem volt hajlandó igazolni magát ezért előzetesbe került.
süti beállítások módosítása