Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kőbányai hungaricum
2011. március 17. írta: Árpa Jankó

Kőbányai hungaricum

Ami a cseheknek a Pilsner Urquell, az lehetett volna nekünk magyaroknak a Kőbányai Világos. Ezt a ziccert még csak nem is a rendszerváltozást követő zűrzavarban hagytuk ki, hanem abban a pillanatban, amikor egy egykori schwecháti sörgyáros nevével jelzett sört mint a minőség szimbólumát vezette be az akkor még állami tulajdonú kőbányai sörgyár a piacra.

Az addigi egyeduralkodó sör – melyhez legalább annyi szép, mint például a patkányos legenda tapadt – egyik pillanatról a másikra kínossá vált a gyártó számára.

Nem a gyárat felvásárló multinacionális cég feledkezett meg az emblematikus magyar sörről, hanem a marketinges tanácsadók vélték vállalhatatlan terméknek a Kádár-korszak kedvenc sörét – melyet lássunk be – a magyar sörivók többsége annak idején bármilyen kelet-német vagy csehszlovák sör elé helyezett.

Pedig eljöhetett volna az igazság pillanata, hogy Kőbánya bebizonyítsa, hogy tud sört főzni. Kis magyar tragédia: sem a Dreher, sem a Kőbányai Világost felváltó Arany Ászok nem igazolta, hogy ez Kőbányán lehetséges.

Nem tudjuk igazolni, hogy a Kőbányai Világos jó sör volt-e, megfelelt-e a sörtisztasági törvénynek, de emlékeinkben mint igazi sör él, amihez foghatót azóta sem főztek kis hazánkban. Kár, mert ezen a néven akár lehetne egy iható sörünk is.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr182748906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2011.03.18. 11:21:04

"– melyet lássunk be – a magyar sörivók többsége annak idején bármilyen kelet-német vagy csehszlovák sör elé helyezett."

De miért tették? Ha tették, rosszul tették. (függetlenül attól, hogy az a Kőbányai messze nem az volt, mint ami ma)

Serpocak 2011.03.18. 13:09:13

Szerintem a Kőbányai mindig szar volt!

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.03.18. 16:51:24

@Serpocak: Azért a mostaninál biztos, hogy jobb volt.

Ogreface 2011.03.18. 16:58:07

A "8 napos" egyáltalán nem volt olyan borzasztó. A Kinizsi, Rákóczi és főleg a Balatoni világos rosszabb volt nála, nem is kicsivel. Akkoriban nem volt ám olyan nagy választék. Néha volt ezeken kívül a közértben Zywiec, ami "táncos" meg "csárdás" néven futott az emberek között, és csak nagyon ritka volt a Prazdroj, Wernesgrüner és a Radeberger.

sovesztomesz 2011.03.21. 16:59:00

Hát, én nem tudom, de pl. anno (értsd: a rendsz.vált. előtt)a Berettyóújfalusi palackozóüzemből olyan fasza sörök kerültek ki; igen 8 naposak is. Senki nem akart szlovákot, ha volt friss magyar a kocsmában, pláne, ha csapolva...
...ha pl. akkoriban gyártottak volna Löwnbrau-t Bőcs-ön, most biztos más lenne arról is a véleményünk...
...Persze az igaz, hogy akkor még nagy komló területek voltak hazánkban is; most meg kukoricagríz; esetleg köles :-).
Néha azért még előkerül egy-egy régi magyar, iható márka (pl. Ausztráliában(!) fut egy még iható, Kinizsi(!) név alatt)...
süti beállítások módosítása