Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sör és dohány
2010. augusztus 20. írta: Árpa Jankó

Sör és dohány

smoking.jpg A dohányok szinte szomjazzák a sört. Egy testes, latakiát tartalmazó keverék jól illik egy finom, száraz, barna sörhöz. Egy karakteres barna sör pikáns, kávés utóízével jól kiegészíti a nehéz dohány összetett ízét. A dohány csípős, pikáns illata kitölti azt az űrt, melyet a kevésbé illatos sör hagy, és a dohány sűrű, fűszeres íze tökéletesen illik a sör édes, markánsan gabonás ízéhez. Így például a Guinness kissé fanyar utóízével jól passzol a testes dohányokhoz.

A kevesebb latakiát és több török vagy Virginia dohányt tartalmazó keverékek kevésbé robusztus partnert kívánnak. Egy szelídebb dohányfajta, könnyű, pikáns jellegével jól illik az India Pale Ale-hez. Az édesebb aromájú dohány kitűnően kiegészíti a sör telt illatát. A dohány a szájban jobban kihozza a világos sör finoman száraz utóízét. A Bass Ale is tökéletes választás, szárazabb, kissé citrusra emlékeztető utóíze tökéletesen illik a szelídebb dohány pikáns zamatához.

A hagyományosabb Louisiana alapú dohányok ideális kísérői a hagyományos, pilseni típusú sörök. A dohány nyersességéért bőségesen kárpótol a pilseni tiszta, érett, telt íze – ez különösen összeillő, élvezetes páros, míg ha Virginia dohánnyal töltjük meg pipánkat, vagy abból sodorjuk a cigarettánkat, feltétlen valamilyen erős, barna bak sört válasszunk. Mindkettőnél becsap a kezdeti egyszerű íz, valójában igen összetett aromájú a sör és a dohány is. Mindkettő könnyű, de felismerhető zamattal indul, fűszeres és mogyorós mellékízekkel. A baksör szinte kicsattanó, telt íze, malátás, fűszeres utóízben végződik. A legjobb baksörök erős, karamelles ízűek, meglepő, borra emlékeztető utóízzel csábítanak el.

Igaz, egy összetett karakterű dohány szívása során könnyen eszünkbe juthat, hogy milyen érdekes lenne ezt egy ellentétes ízzel kipróbálni. Igen érdekes hatásokat tapasztalhatunk, ha egy gyümölcs ízesítésű belga sört kóstolunk meg. Ezek a sörök igazi arcukat a finomabb dohánykeverékekkel mutatják meg. A gyümölcsös és fűszeres ízeket rejtő dohány teljes ízvilága a hozzáillő belga sörrel mutatkozik meg.

Akik élvezik az ízek, stílusok és kultúrák megismerését, a legjobbkor születtek. Egy korsó vagy pohár jó sör és a finom dohánnyal töltött pipa csodás élmény az ínyenceknek vagy bárkinek, aki élvezni tudja az élet apró örömeit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr52237452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogreface 2010.08.24. 18:40:17

Én a Virginia, Burley és a Cavendis típusú dohánykeverékeket kedvelem a legjobban. Az édesebb keverékek jól állnak az erősebb bakoknak és dupla bakoknak is.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.08.31. 09:36:18

Lehet, hogy kicsit naív a kérdésem, de létezik olyan dobozos cigi és hyperben (mondjuk Cora) kapható sör, amiket érdemes együtt kipróbálni, és észre lehet venni, ha rossz párokat választunk? Vagy ha nem is dobozos cigi, de valamilyen kommerszebb (könnyen elérhető és kifizethető) dohány? Végülis nem halok bele, ha sodornom kell. Ez egy nagyon érdekes téma, de a dohányzáshoz (azon túl, hogy csinálom) nem nagyon értek, viszont szívesen kísérleteznék: egy pakk dohány, 4-5 különböző sör...

Ogreface 2010.09.01. 17:21:58

@lilakutyak: A cigihez nem értek, sohasem szívtam, pipára szoktam gyújtani alkalomadtán. Próbálgatni kell, hogy mihez, mi ízlik a legjobban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2010.09.02. 09:16:58

@Ogreface: köszi, bíztam benne, hogy van valami elméleti alapvetés, ami a hasraütésnél kicsit szűkebb csapást mutat.

Serpocak 2010.09.02. 13:02:36

@lilakutyak: Amilyen egyhangú a hazai sörkínálat, nehéz a megfelelő egyensúlyt eltalálni. Én erős cigiket szívok, ezekhez vagy kiegészítő könnyű söröket például Gösser, vagy komolyabb bakokat például a Dreher szoktam inni.
süti beállítások módosítása