Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A mi APA-nk
2023. január 30. írta: Árpa Jankó

A mi APA-nk

Ha sörforradalom, akkor IPA! – vágják rá sokan a kérdésre, melyik az igaz craft. Pedig valójában ez sokkal inkább igaz az american pale ale-ra azaz az APA-ra.

Míg Angliában az 1960-as években a CAMRA – Campaign for Real Ale (Mozgalom az igazi ale-ért) – azért alakult, hogy megvédje a tradicionális ale-főzdéket a bezárástól, a láger sörök intenzív piacfoglalásától, addig az amerikai sörivók azért harcoltak, hogy végre hazai főzésű, igazán jó sört ihassanak.

Az amerikai házi sörfőzők mozgalma ezért is fordult különös érdeklődéssel az ale-élesztő, a kétsoros árpa és az amerikai komlók – kezdetben elsősorban a Cascade – felé. Ha a későbbiek az erősebben komlózott IPA felé billentették is a mérleg nyelvét, az amerikai sörforradalom első zászlóshajója egy APA – az Anchor Liberty Ale lett.

A hat százalékos alkoholtartalmú „prototípust” 1975-ben főzte ki az Anchor Brewing Company tulajdonosa, Fritz Maytag. A palackos erjedést is kihasználó termékből hetente alig 1000 liter készült. Az american pale ale elterjedésére és népszerűségére 1981 tavaszáig kellett várni, ekkor került piacra a Sierra Nevada Brewing Company Sierra Nevada Pale Ale söre. Ez már jóval nagyobb mennyiségben készült és így az amerikai komlók végérvényesen bevonultak a sörforradalom történetébe. Sőt! Ezek használata hozta lendületbe a régóta várt változást az európai sörpiacon is,!

Az american pale ale-re karakteres komlóíz jellemző, a hideg komlózásnak köszönhetően kellemes füves jegyeket is megfigyelhetünk. Bár legtöbbször a komló adja a sör jellegzetes – gyakran citrusos – karakterét, azt mindig „kordában tartja" a változó intenzitású malátásság. Ami APA-t az IPA-tól leginkább megkülönbözteti az a közepesen száraz utóíz, mely kevésbé intenzív, mint az IPA-nál.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr1318037210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása