Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Töksör Halloweenre
2021. október 31. írta: Árpa Jankó

Töksör Halloweenre

tokossor.jpg

Azt talán mondanunk sem kell, hogy a töksör kultusza Amerikából indult el és eredetileg semmi köze nem volt a Halloweenhez.

Sokkal inkább ahhoz, hogy a sör a főzése során elpusztulnak a baktériumok, így a sör mindig is egészségesebb volt, mint a gyakran fertőzött kútvizek. Érdekesség, hogy az alapítóatyák közül többen is – így George Washington és Thomas Jefferson is főztek sört – sőt előbbi volt a legenda szerint az első töksörfőző. Ennek hitelességért azért nem tennénk tűzbe – azaz forró sörbe – a kezünket. Az azonban tény, hogy a telepesek mindenből, ami erre minimálisan is alkalmas volt, főztek sört vagy természetesen whiskyt.

Hogy az eredeti craft-pumpkin ale – azaz kézműves töksör – milyen lehetett nem tudjuk, de túl nagy szám bizonyára nem volt, mert amint elegendő gabona termett az amerikai sörfőzők megfeledkeztek róla. A töksör legújabb kori felfedezéshez kellett az amerikai sörforradalom – azaz a kommersz nagyüzemi sörgyártással szemben meginduló házi vagy népszerű nevén kézműves sörfőzés reneszánsza.

Természetesen a mai töksörök már nem tökből készülnek, hanem árpa vagy búzamalátából, a tök manapság már csak fűszere a sörnek, függetlenül attól, hogy a nyers tökdarabok vagy tökpüré, ne adj isten tökaroma tökösíti a sört. Sőt! Van ahol a sütőtök helyet például a lopótökre, vagy a tökmaggal együtt főzött töksörre esküsznek.

A töksör szezonja tulajdonképpen szeptemberben van, de a Halloween idején fogy a legtöbb belőle – ennek a töklámpás kultuszához lehet némi köze, de lehet, hogy csak ügyes marketingfogásról van szó. A töksör jellegzetessége, hogy gyakran fűszerezik gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel, fahéjjal, így igazi télisör-karaktert kap – jellemzően az átlagosnál erősebb és édesebb – ennek köszönhetően kiváló karácsonyi ital.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr4816740788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása