Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az első sörforradalmár
2017. február 26. írta: Kovács Gábor Maláta

Az első sörforradalmár

I.m. Pierre Celis

i_m_cellis.jpg

A Belgiumból származó búzasör a wit a földrajzi elhelyezkedés és a világhódítás terméke. Belgium az 1800-as évek elején Hollandia része volt, és búzatermesztő vidék. A holland kapcsolat hozzájárul a wit másik fő jellegzetességéhez. Abban a korban a hollandok uralták a fűszer-kereskedelmet. Ily módon a koriander, a holland Antillákhoz tartozó Curaçao szigeten termő narancs héja és egyéb fűszerek is utat találtak a sörbe. A különféle fűszerek hozzáadása nem volt véletlen; a régi sörfőzési módszerből eredt, melyet a komló elterjedése előtt alkalmaztak.

Az újabb korokban a wit elvesztette népszerűségét, és 1954-ben az utolsó wit sörfőzde is bezárt. A belga Pierre Celis, akinek hiányzott a régi fajta, 1966-ban kezdte el ismét gyártani a wit sört Hoegaarden néven, mely végül visszanyerte a witnek a népszerűséget. A wit sörben csaknem minden egy kicsit más. A dolog azzal kezdődik, hogy 45-50 százalék malátázatlan búzát tartalmaz. Ez kétféle hatással jár: nagyon fehér, sűrű, kőkemény habbal, és homályos, zavaros küllemmel. A zavarosság a búza nagy fehérjetartalmának közvetlen következménye. A belgák büszkén kérkednek ezzel a homályossággal, és nem szűrik a sört. Egyes változatokba egy kis zabot is tesznek, nem többet 5 százaléknál, ez enyhén lágy ízt okoz.

cellis.jpg

A többi belga sörhöz hasonlóan a withez is öreg komlót alkalmaznak, úgyhogy a komlót se az ízben, se az illatban nem nagyon lehet érezni. Figyelemreméltó a fűszerek jelenléte, a kifinomult harmónia. Tisztán fel lehet ismerni a narancsot és a koriandert is, valamint az egyes sörfőzők által favorizált egyéb fűszereket. A wit finomabb változatai rendkívül kiegyensúlyozottak. Sok belga sörben a búza hatásaként enyhén érezni a méz és alma ízét is, valamint talán azt a nyers ízt is, amelyet „házi jellegként” emlegetnek. Német rokonaik banán- vagy szegfűszegízének nyoma sincs bennük. A wit-et négy-öt nappal az elsődleges erjedés után palackozzák, tejsavas jellege van, mely gyengül, amikor a sör korosodván lágy, enyhén édes profilt kap.

Pierre áttelepült a texasi Austinba, és a hálás rajongók ugyanolyan örömmel fogadták az amerikai változatot, mint amilyen népszerű az eredeti a belga nép körében. Pierre szülőhazájának sörszerető polgárai valójában nagy tisztelettel övezik Pierre-t. A Celis-féle wit szerte Belgiumban megtalálható a kocsmákban és örökké őrzi a 2011-ben elhunyt Pierre Celis emlékét..

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr425121162

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A címke mondja meg, ki vagy 2017.02.27. 10:57:49

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. 100 szónak is egy a vége, a Heti sajtó szesztől bűzlő összegzése. Hétszentség'17/8 2017. 02. 20. Egy rakás kutató rég úgy tartja, hogy az alkohol olyan enzimeket aktivál a testben, amik befoly...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása