Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Jaroslav Hašek tízezer éve
2013. május 04. írta: Polgár Laci

Jaroslav Hašek tízezer éve

Történt, hogy Jaroslav Hašek ez év április végén egyszer csak 130 éves lett, holott szegény a negyvenet is alig élte meg. A halhatatlanságról azonban a Švejk és több száz rövidebb írása révén gondoskodott nem túl hosszú, ámde igencsak eseménydús életében. A százharmincadikon azonban halhatatlanból egyszerre örökkévaló lett: a  születésnapjára Lipnice nad Sázavouban szervezett nemzetközi konferencia keretében április 27-én ugyanis szobrot avattak, méghozzá nem is akármilyet.

hasek.jpg

A Hlava XXII (a „22-es csapdája”, a „22-es fej”) névre keresztelt szobor kompozíció több funkcióval is rendelkezik. A kitűnő író arcának megformálásához unokája állt modellt, és mivel ő amúgy is eléggé hasonlít a nagypapához, valamint a legtöbb Švejk ábrázoláshoz is, ezért egyszerre három személynek állít rögtön emléket: a híres írónak, az unokának, és a világhírű irodalmi figurának.

Ez a szobor azonban ennél jóval bonyolultabb művészeti alkotás. Különböző felületein ugyanis az Osztrák–Magyar Monarchiának valamennyi hivatalos nyelvén (magyarul is), plusz angolul, arabul, héberül, kínaiul és eszperantóul olvasható egy mondat a Švejkből, mégpedig ez: „Az emberi élet, Óberlajtnat úr, jelentem alássan, olyan komplikált, hogy ahhoz képest egy ember élete csak egy rongy.”

És akkor még nem mondtunk el mindent a különleges alkotásról. Van ugyanis egy másik szál is a szobor szimbolikájában: a neves amerikai írónak, Joseph Hellernek is emléket állít, ő éppen mostanában lenne kilencven éves. No de csizma az asztalra? – kérdezné a magyar. Hogy kerül ide egy amerikai író? Nos, mi is csak ott tudtuk meg, hogy Heller legsikeresebb könyvének, a 22-es csapdájának folytatásában (Time out, magyarul: Záróra) több utalás történik a Švejkre, akit Yossarian a szellemi elődjeként idéz fel. És az erre utaló, leginkább egyértelmű mondat is helyet kapott csehül a szobor hátulsó oldalán.

A szobor a Lipnice gránit üzem és számtalan szervezet, magánszemély adakozásával készülhetett el, így Richard Hasek gránitból készült fejmása nagyjából tízezer évig őrzi majd a magaslatról a Lipnice nad Sázavou és Dolní město közötti kereszteződést, figyeli a táj, és az emberek változását.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr995280687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása