Nem csak az íze miatt szeretem ezt a cseh eredetű sörkorcsolyát, hanem azért is, mert egy olyan adag étel, ami egy prágai csatangolás során, kitart a következő kocsmáig, viszont nem telít el, nem lesz tőle álmos és lusta az ember, ez pedig igen fontos szempont, ha naponta 8-10 sörözőt szeretnénk meglátogatni.
Jó dolog az is, hogy erre a furmányos készítményre ugyanolyan jól esik a fekete Regent, a szűretlen Bernard vagy a tankos Prazdroj is – bátran ki merem jelenteni, hogy szépen simul minden sörhöz. Megunni sem lehet, mert nem talál az ember két egyformát az egész túra alatt belőle.
Csak sajnos az ember nem mindig szlalomozik Prágában, vagy valamelyik cseh kisvárosban. Szerencsére azonban a „Hermelin” otthon is elkészíthető az itthon kapható camambert sajtok felhasználásával. De sok beszédnek sok az alja, inkább elmondom, hogy én hogyan készítem el ezt a finomságos sörkorcsolyát.
Az alap a fentebb is említett camembert sajt – bármilyet lehet választani, ízlés és pénztárca szerint. Én a közepes méretű és kerek sajtokat veszem, mert ezzel lehet a legjobban bánni. A sajtokat hosszában kettévágom, megkenem házi „Erős Pistával”, megszórom durvára őrölt színes borssal, teszek bele leheletvékony szeletekre vágott fokhagymát és egy-két hagymakarikát.
Összeborítom a megpakolt feleket és egy fogpiszkálóval összetűzöm őket. Veszek egy nagy jénait vagy csatos üveget, beleszeletelek egy nagy adag hagymát, beledobálok pár gerezd félbevágott fokhagymát, fűszerezem babérlevéllel, pár szem borókabogyóval, egész borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal és vágok egy szál rozmaringot a kertből, amit egy kicsit megpöndörgetek a tenyeremben. Az edénybe belepakolom a felfűszerezett sajtokat, rakok közéjük ecetes cseresznye paprikát, amiket egy hegyes késsel kicsit megszurkálok és utána felöntöm az egészet étolajjal. Az edényt lezárom és minimum egy hétig, de inkább tíz napig a hűtőben érlelem.
Az eltelt idő után, kistányérra rakok egy sajtot, melléteszek egy adag olajban érett hagymát és egy cseresznye paprikát, pár szelet barna kenyeret és egy korsó sört. Persze aztán a sörből még egyet és aztán még egyet stb... Jó étvágyat!