Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fekete Ökör Baráti Kör
2012. február 18. írta: Árpa Jankó

Fekete Ökör Baráti Kör

A Fekete Ökör Baráti Kört 1999 telén Prágában, az U Cerneho vola nevű sörözőben alapította Odler Zsolt, Huszár László, Bereczky Gábor „Rakéta” és Asztalos Tamás. A Fekete Ökör Baráti Kör egy egyszerű baráti kör, olyan emberek szoros kapcsolata, akik szeretik egymás társaságát, a cseh kulturális örökséget, az irodalomtól az építészetig, a humortól a sörözőkig, java részben mindent. A Fekete Ökör Baráti Körnek az lehet a tagja, aki legalább egyszer az alapítók közül legalább kettővel egyszerre sörözött már a Fekete Ökörhöz címzett sörözőben.

A Fekete Ökör Baráti Körhöz számtalan hasonló Csehországba, Prágába járó baráti társaság létezik hazánkban. A Fekete Ökör Baráti Kört az különbözteti meg ezektől a társaságoktól, hogy a cseh kultúrát, mint élvezeti cikket nem csupán használják, hanem különböző válaszokat is adnak rá.

Említhetjük Hagymásy András sörbédekkerét, a „Prágai kocsmakalauzt”, Asztalos Tamás „Rianás” című regényét, Ladócsy László „Arany Prága” című akvarell tárlatát, vagy a Bakos István gyűjteményéből rendezett „Hrabal” illetve az immár tíz helyszínen megrendezett „A Hrabal-galaxis pillanatképei” című kiállításokat.

A Bohumil Hrabal életét, művészetét földolgozó, értelmező, alkotói válaszokat megfogalmazó „A Hrabal-galaxis pillanatképei” című kiállítást Asztalos Tamás muzeológus-író, Odler Zsolt könyvtáros-fotóművész és Ladócsy László tanár-festőművész alkotta, s mutatta be 2005-ben Aszódon a Petőfi Múzeum Galériájában, majd a következő évben a solymári Művelődési Házban. Ráckevén, az Árpád Múzeumban 2007-ben megrendezett kiállításon már csatlakozott Hagymásy András közgazdász-kocsmográfus és Fedinecz Atanáz orvos-festőművész is, így a kapolcsi Bűvészetek-völgyében és a balassagyarmati Városi Könyvtárban 2008-ban, majd a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeumban 2009-ben már öten állítottak ki. 2010-ben a verőcei Művelődési Házban megrendezett Nemzetközi Expanzión a kiállítókhoz, erre az alkalomra a rendező-író Németh Péter Mikola is betársult. Fontos lépcsőfoka az egyre jobban építkező kiállításnak a 2010-es esztendő, ugyanis akkor mutatkozott be az aszódi Petőfi Múzeum Galériájában Bakos István Hrabal relikvia-gyűjteménye, amely mellett Monori Sebestyén szobrászművész gránit Hrabal fejszobrát, néhány Ladócsy László és Fedinecz Atanáz festmény mellett Odler Zsolt fotóit is megismerhették az érdeklődők.

Nagy áttörést a 2011-es esztendő jelentett, hiszen ebben az évben egybe komponáltan mutatták be az alkotók a két Hrabal kiállítást, így Bakos István mérnök-Hrabal relikvia-gyűjtő „Hrabal” és „A Hrabal-galaxis pillanatképei” című kiállítás a szegedi Móra Kollégiumban, ahol Hrabal maga is megfordult, majd a debreceni Múzeumok Éjszakáján a Medgyessy Ferenc Múzeumban megnyitott, illetve a nyíregyházi Városi Galériában bemutatott tárlatokon e két kiállítás együtt várta a látogatókat. Debrecenben már Kocsis Balázs szobrászművész Hrabal alkotásai is gazdagították az anyagot, hasonlóan Nyíregyházához, ahol a közelmúltban elhunyt Sebestyén Sándor szobrászművész lánya ajánlotta föl édesapja, a cseh író által ihletett műveit.

Jelenleg Asztalos Tamás rendhagyó diafilmje és szövegei, Odler Zsolt fotói, Ladócsy László akvarelljei és táblaképei, Fedinecz Atanáz pannója, Hagymásy András kocsmográfiái, Bakos István gyűjteményének részletei és Monori Sebestyén, Kocsis Balázs Sebestyén Sándor szobrai, térplasztikái valamint az alkotók közösen létrehozott objektjei alkotják a kiállítást, amelynek megnyitóin rendre föllép Fülöp Ágnes táncművész. A kiállítás nyitott, a csatlakozni kívánó alkotók munkáinak kiállításba való integrálásáról a létrehozók együtt döntenek.

A Fekete Ökör Baráti Kör tagjai: Adler Éva, Asztalos Tamás, Bakos István, Bereczky Gábor „Rakéta”, Fülöp Ágnes, Hagymásy András, Horváth László, Huszár László, Ladócsy László, Odler Zsolt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr174128730

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: U Černého vola 2017.12.28. 10:36:51

Cím: Csehország, Prága 1, Loretánské Náměstí 1, Látogatás: 2017. szeptember 2. 16:00-22:00. Prága egyik legrégebbi sörözője, tipikus kiskocsma, közel a várhoz a legfontosabb turista útvonal mentén, mi így adja magát, hogy a kötelező városnéző progr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2014.07.19. 12:22:04

Ma délután négykor Szentendrén a Művészet Malomban Hrabal Galaxis kiállításmegnyitó!
süti beállítások módosítása