Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az én kedvencem
2011. március 10. írta: Árpa Jankó

Az én kedvencem

Valószínűleg eddigi sörös karrierem során a legtöbbet ebből a sörből fogyasztottam el. Igaz a kezdet kezdetén nálam is a Kőbányai vezette a toplistát, de a hetvenes évek közepétől már egyértelmű a Prazdroj elsősége.

Az utolsó szolgálat című Jack Nicholson film egy rövid időre majdnem eltántorított, de akkoriban Heinekent csak valutáért lehetett kapni. A Honvéd utcai Berlin sörözőjében néha elcsábított ugyan a Wernesgrüner, de számomra az alapsör mindig a Prazdroj maradt.

Aztán évekkel később megtudtam, hogy az eredeti pilzeni nemcsak nekem zsinórmérték, hanem egy sörtípus etalonja. Sajnos erre a felismerésre pont akkor jutottam, amikor az olcsó „csehszlovák” sör már, a drága „cseh” még nem volt éppen kapható. A hiányt pótlandó rendszeres utazásokat tettem Párkányba, ahonnét ami nem fért a gyomromba, azt palackban hoztam haza.

Azután, hogy a SAB európai beszerzése során nemcsak a kőbányai, hanem a pilzeni sörgyárat is felvásárolta, a Prazdroj immár korlátlan mennyiségben került a boltokba, kocsmákba – üveges és csapolt változatban egyaránt. Azzal, hogy a tulajdonos egy multinacionális cég lett felfutott a termelés és a SAB-Miller „vezérhajójaként” Európa-szerte kapható lett.

Ez azonban mintha kissé megtépázta volna a nimbuszát és a sörínyencek már a pilzeni sörök között sem sorolják az élre. Ennek némi alapot ad, hogy mintha az itthon kapható palackos nem hozná a csapolt eredeti minőségét. Rosszindulatú pletykák szerint már nem is csak a pilseni gyárban készül – azt azonban bizton merem cáfolni, hogy Kőbányán is főznék!

A sörtrendek persze nem kedveznek a világmárkáknak, az ínyencek érdeklődése inkább a kisebb főzdék és a kézműves sörök, a különleges típusok felé fordult. A Ratebeer több száz zsűritagja is több pilzeni típusú sört a Prazdroj elé helyez. Csak néhányan érzik úgy, hogy az etalon elé nem helyezhető semmilyen utánzat, még akkor sem, ha ezeket rafináltabban, a sördivathoz jobban alkalmazkodva főztek meg.
Én ezek közé tartozom.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr312729377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.03.10. 22:40:13

felnőtt(?) fejjel 1990-ben jártam először Prágában. Akkor még 400 Ft-os vonatjegy volt és a legdrágább helyen (a Vitus templom mellett) is 10 korona volt egy csapolt Pilsner. Akkor valahogy jobban ízlett. Talán a varázsa múlt el, most, hogy olyan egyszerű megszerezni már másképp ízlik...

Serkoptató 2011.03.11. 00:14:49

A Pilsner Urquell kvalitásait nem lekicsinyelve azért lássuk be, hogy a Pradroj az egyik első ipari mennyiségben, mondhatni futószalagon gyártott sör.
Olyasmi, mint autóban a Ford T modell.
Node azóta azért készült jobb autó.

TonyCaviar 2011.03.11. 10:12:08

Mondjuk ma már senki nem furikázik T-modellben, prazdrojt pedig folyton iszunk:)
Mi az, ami műfaján belül jobb a Prazdrojnál?

Serkoptató 2011.03.11. 12:39:30

@TonyCaviar: pl. Chodovar Zamecky Lezak, a Zatecky vagy akár a Bernardnak a pilsenije.

Ráadásul valóban, a palackozott Prazdroj már egy lebutított változat.
A tankból való az igazi, vagy még inkább a szüretlen, de azt csak Plzenben kapsz, ott is csak két helyen.

Ogreface 2011.03.11. 15:39:41

@Serkoptató: A Svijanský Rytíř Bitter és a Strahov pilsenije sem egy utolsó, de azért egy igazi korsó Prazdroj, tankból, ott a helyszínen fogyasztva...

Gérard Duchemin 2011.03.17. 09:04:23

Nálam is a pilzeni típusok közt első a Prazdroj!

Gérard Duchemin 2011.03.17. 09:05:52

@pif: Van azért még varázsa neki :-)

traktakoma 2011.03.18. 12:04:08

@Gérard Duchemin: persze lehet, hogy Prágában könnyebb ezt a varázst megtalálni...
süti beállítások módosítása