A komlóval kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a globális felmelegedés miatt gyakoribb aszályok mind a hozamot, mind a minőséget csökkentik – ez egyre nagyobb fejfájást okoz a söriparnak.
A hosszú nyári napok és az enyhe hőmérséklet miatt a komlót hagyományosan mérsékelt éghajlaton termesztik, olyan területeken, mint a német Hallertau, a cseh Zatec, vagy az Egyesült Államok északnyugati része.
A termelői szövetségek szerint az Egyesült Államok termelése 12 százalékkal, míg a német termelés 21 százalékkal esett vissza. A klimaváltozás a legnagyobb veszteséget a Cseh Köztársaságban okozta, ahol 40 százalékkal csökkent a komló terméshozama, a szokatlanul meleg és száraz termesztési körülmények miatt.
A spanyol Ekonoke zárt térben próbálkozik a nagyon vizigényes komlótermesztéssel, így az eddigi vízfelhasználást sikerült 90 százalékkal csökkenteni, a megújuló energiát használó hidroponikus rendszerek segítségével.
A Madridon kívüli raktárakban komlószőlő nő a LED-lámpák alatt, és azt állítják, hogy ez lehet a legjobb módja annak, hogy a jövőre nézve a világ legnépszerűbb alkoholos italának kulcsfontosságú összetevőjét biztosítsák a klímaváltozás miatt.
Kutatási és terjeszkedési tervek finanszírozására az Ekonoke a Hijos de Rivera csoporttal, a népszerű Estrella Galicia márka gyártóival szövetkezett, akik egy limitált kiadású IPA-t fejlesztettek ki az Ekonoke komlójából.
Mindenesetre izgatottam várjuk, hogy ez lesz majd az a módszer, amely megoldja a jelenleg aggodalomra okot adó visszaesést a komlótermelésben.