Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az első kocsmakalauz
2019. október 16. írta: Árpa Jankó

Az első kocsmakalauz

vade-mecum.jpg

Korának kíváló szatíraírója volt Ned Edwards Ward (1667-1731). A hírnevét 1698-tól a The London Spy című folyóíratával szerezte meg, melyben Ward London lakóit, városba érkező idegenként írja le. A tizennyolc folytatás egy kötetben összegyűjtve 1703-ban jelent meg.

The London Spy akkoriban szokatlan módon hangsúlyosan ábrázolja az alsóbb osztályok életét, annak árnyoldalait, a prostituciót, a rablásokat, a betöréseket és más bűncselekményeket is. A szöveg ennek megfelelően sok korabeli szleng kifejezést is tartalmaz.

1715-ben jelent meg Vade Mecum malt-worms című könyve, melyben leírja London és Westminster általa legjobbnak ítélt PUB-jainak (kocsmáinak) életét, a vendégkör viselkedését és a vendégek különböző típusait.

Ward, aki élete során több kocsmát is üzemeltetett és maga sem vetette meg az alkoholt, igen személyes hangon írta útmutatóját a „jó férfiakról”, mely tulajdonképpen az első kocsmakalauznak tekinthető. 

A Vade Mecum malt-worms ITT olvasható.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr615813002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása