Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A különc kölsch
2017. június 02. írta: Kovács Gábor Maláta

A különc kölsch

koln4.jpg

A kölsch egy nagyon világos színű, illatos felsőerjesztésű sör. Teste könnyű, karaktere lágy, íze gyümölcsös, alig kesernyés. Jellegét tekintve leginkább az angliai ale-ekhez hasonlítható. Újbóli népszerűségének titka, hogy az igazi sörivók érdeklődése egyre inkább a különlegességeket és specialitásokat preferálja. Ezek mennyiségben természetesen nem vehetik fel a verseny a nagy, ám semmire sem jó világmárkákkal, viszont megtanítják becsülni a sörfőzők szakmai bátorságát. 

Annak ellenére, hogy Kölnben „emberemlékezet óta” főznek sört, csak 1438-ban jegyezték fel először hivatalosan a kölni sörfőzőcéh tagjainak névsorát. Akkoriban a kölni sörfőzdében háromfajta sört főztek: a gruit-ot (füvekkel fűszerezett árpasört), komlósört (a mai kölsch elődjének tekinthető árpasört) és búzasört főztek.

 Az 1500-as évekre a komlósör vált az uralkodó sörfajtává Kölnben is. Szigorúan ellenőrzött, jó minőségének hatására felélénkült a sörfogyasztás a városban. Nőtt a sör piaci részesedése is az addig jobban kedvelt rajnai borok rovására. A töretlen fejlődést a század második felében visszaesés követte. Az ok: a városi tanács, hogy bevételeit növelje, átvette a sörfőzés monopóliumát.

Az iparosodás azonban nem kedvezett a jellemzően kis kapacitású kölni sörfőzdéknek. Az ízlés és a divat változása miatt a láger sörök kerültek előtérbe, a kölsch egyre inkább háttérbe szorult. Az 1890-ben bevezetett engedélykötelezettség pedig még jobban beszabályozta a házi sörfőzdéket. A nyitvatartási idő megrövidült, és csökkent a vendéglők száma is. Az 1906-ban kivetett söradó is megnehezítette a kölni sörfőzdék helyzetét. A sör ára emelkedett, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott csökkent a fogyasztás. 1907-re a sör előállításával foglalkozó üzemek száma tovább csökkent, és a sörpiac megváltozott: csak a nagy részvénytársaságok és néhány tőkeerős házi sörfőzde tudott talpon maradni.

Az elvesztett háború, a megszállás és a gazdasági válság után a piac újra mozgásba lendült. Az 1930-as években Kölnben ismét több mint negyven sörfőzőüzem működött, de ekkoriban ismét előtérbe került a lágersör: a sörfogyasztásnak  csak alig tíz százaléka volt a kölsch. A Harmadik Birodalomban és a háború alatt, a rombolások és a kényszermunkák miatt huszonegyre csökkent a sörfőzdék száma. A legnagyobb csapást azonban a háború utolsó éveiben szenvedte el a város: Köln belvárosának kilencven százaléka romba dőlt és természetesen a bombázások nem kímélték a sörfőzdéket sem. A háború utáni első kölni telefonkönyvben mindössze két sörfőzde címe volt megtalálható. Az egyik a Dombrauerei Carl Funke AG a másik pedig a Brauerei Ernst Sünner. Egy év elteltével azonban már ismét tizenkét sörfőzdéből jelentették az újrakezdés híreit. 

  

A város újjáépítésével a kölsch is visszanyerte régi népszerűségét. Sőt! A huszadik század végére a városban készült sörök kilencven százaléka már ez a különleges sörfajta, mely nevet – egy 1980-as tartományi bírósági döntés értelmében – kizárólag a Kölnben és a város közvetlen környéken főzött sörök viselhetik. Ma a Kölsch-készítők egyesülete 24 tagot számlál.

 A kölscht hagyományosan két decis poharakból isszák, amit a Köbes (a kölni sörházak, fura egyenruhába öltöztetett pincére, aki egy személyben felszolgáló-művész, zsonglőr, hosszútávfutó és pszichológus, aki csak akkor hagyja abba a kölsch felszolgálását, ha a vendég a poháralátétet a poharára teszi) a Kranz-on (kerek tálca, amely középen, egy fogantyúnál fogható meg) szolgál fel. 

 

A kölni kocsmák több jellegzetes helyi sörkorcsolyával is szolgálnak. A dolog pikantériája, hogy nem mindegyik az, aminek nevezik. Ilyen két finomság a Halwe (egyes étlapokon halven) Hahn. 

Ez normálisan fél (halb) csirkét jelentene, ám kölschül nem más, mint egy félbevágott rozscipócska – átmenet a zsemle és a rozscipó között –, amit megkennek vajjal, mustárral, és beletesznek egy vastag szelet gouda sajtot. 

Aztán szintén kedvelt a Kölsche Kaviar – természetesen ez sem az aminek nevezi magát: nem más, mint véres hurka,  hagymakarikákkal, mustárral és az elmaradhatatlan rozscipócskával.

 

                                                                                  

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr112523546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása