Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pohly Ferenc: Mint otthon
2017. december 02. írta: Árpa Jankó

Pohly Ferenc: Mint otthon

mint_otthon.jpg

A Fehérvári és Hamzsabégi utak kereszteződése fölött dörögnek a vonatok, villamosok csikorgatják a síneket, füstcsíkok maradnak a házfalakon az autók mögött. A betérő nem is érti igazán, hogy tévedt erre a vidékre az Alba Regia – meghatározatlan fajsúlyú meleg hangulata kizárja a szomorkás külvárost.

A sötétedő pasztell falakon szabadságharcos emlékek és történelmi Coca Cola plakátok kerülgetik egymást, az asztalok és a pult között kiszolgált fehér bőrgarnitúra várja a kávézókat, a kerítés zöld boxok csípő magas támlái egy darabban hagyják a termet – semmi intimitás, inkább törzsközönségnek érezzük magunkat. Akár első alkalommal is, lévén a pincérnők egyformán kedvesek és mosolygósak mindenkivel – ezt láthatólag nem a főiskolán tanulták, egyszerűen ilyennek nevelte őket a mamájuk.

Békebeli kávéházi gesztus a minden asztalon ott heverő újság – nem is akármilyen, hiszen a Maláta című, sörirodalmi és kocsmakulturális folyóirat ínyenc lapozgatni való egy capuccino vagy melange, autómentes esetben a csapolt Gösser vagy Amstel mellé.

Az Alba Regiában enni is lehet, főleg a hiányzó kalóriák pótlása céljából, a konyha ugyanis nem szolgál semmi mellbevágó ajánlattal. Az ennivalók nem rosszak, de az önfeledt ételmérgezéshez ajánlatos máshová menni. Az árakat nem jellemzi a túlzó önkritika, de szemérmetlennek sem tekinthetők: a spagettik 250 fölött tetőznek, a hús és szárnyas nemű 300 körül mozog, a bélszínfélék az olcsó négyszázasok klubjában állnak.

A szeszmentes italok határozottan olcsók, hiszen a buborékos üdítőket decinként 15, a leveket 20 egységért mérik, s a capuccino félszáz forintért még baráti ajánlat.

Ha nem akarunk napokig mennyei ízekkel álmodni, ha mélyenszántó beszélgetés vagy üzleti ebéd keretében úgysem figyelünk arra, amit lenyelünk, érdemes elnézni a véletlen betérők törzshelyére. Mintha hazamennék — a mama nem főz túl jól, de nagyon kedvesen kínálja.

(Az írás a MALÁTA Sörirodalmi és kocsmakulturális folyóirat 1994/2-3. számában jelent meg.)

Ajánljuk figyelmükbe az Alba Regiáról idén írt szöveget a KOCSMABLOGRÓL http://kocsma.blog.hu/2017/05/05/alba_regia_vendeglo

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr9313411657

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Van új a pohár alján 2017.12.04. 10:51:23

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: A kulturált alkoholfogyasztás elkötelezett híve - ott a szlogen minden italgyártó címerén. A mennyiségi ivók meg le vannak szarva? Nálunk nincs megkülönböztetés. A Heti sajtó sajtó mindenkihez szól...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása