Ma a sörgasztronómiai hét alkalmából kedvesem az egyik kedvenc sörkorcsolyámmal, tócsnival lepett meg. A nagyanyám szudétanémet volt ő valamiért platzky néven emlegette és szigorúan nagy lyukú reszelőn reszelte le. Az így létrejött tulajdonképpeni tömbösített szalmakrumplit is nagyon szerettem, de az igazi kedvenc a szinte pépes tésztájú krumplilepény – hogy erről a névről se feledkezzünk meg. Ma ilyen készült, rengeteg fokhagymával – naná! – és a végén kapros tejföllel megkenegetve faltam be belőle a képen látható mennyiséget.
A sör csak illusztráció, mert természetesen – még ha sörgasztronómus barátom meg is ró érte – én egy barna duplabakot ittam hozzá.
A képen látható macska tartozéka minden étkezésnek, de nem vegetáriánus, ezért hány fittyet a lepénynek, ugyanis figyelmét a munkaasztal felé fordítja, ahol ép kedvenc sonkáját szeleteli a gazdája az általa kedvelt csíkokra.
Egy sörös tócsni recept:
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 db egész tojás,
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, és nyersen lereszeljük. Összekeverjük az előzőleg habosra felvert tojással, a sörrel, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel.
Ezután hozzáadjuk a sütőport, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy a galuskatésztánál kissé hígabb legyen. Ezután belekeverünk egy evőkanál olajat, és evőkanállal adagolva, kis halmokat engedünk bele egy enyhén kiolajozott teflon serpenyőbe. Ha az alsó fele pirosra sült, óvatosan megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük.
A maradék világos sört sütés közben nyilván megisszuk. De semmi gond mert, a sörlepényhez bármilyen otthon található sör is ideális. Ha esetleg nem lenne, akkor ugorjuk le a szomszédos kocsmába, mert a sörlepény szárazon nem maradhat!