Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A sörminőség védelmében
2016. január 30. írta: Árpa Jankó

A sörminőség védelmében

hexenprobe.jpg

A sör minősége minden időben nagyon fontos volt a sörivók számára, ezért a hatalom mindenkori képviselői mindig megalkották a minőséget védő – az adott kornak megfelelő – rendelkezéseket.

A sörminőség ellenőrzésének legrégibb dokumentuma az ókorból származik és Hamurabi óbabilóniai király (Kr.e. 2067-2029) nevéhez fűződik. A híres „Hamurabi-Codex”-ben nemcsak a sörfőzést és a sörkimérést szabályozta, hanem azt is elrendelte, hogy a sörhamisítókat büntetésül saját, rossz sörükkel itassák halálra. Ez semmivel sem volt kellemesebb mint a képünkön is látható boszorkány-próba.

A középkorból is számos törvényt ismerünk a sör minőségének védelmében. Nagy Károly frank uralkodó (768-824) például így rendelkezett: „Mi azt kívánjuk, hogy a földtulajdonosok mindig elegendő árpát és malátát termeljenek, hogy képesek legyenek mindig tisztességes minőségű sört főzni...”

I. (Hódító) Vilmos angol király (1027-1087) 1086-ban kiadott híres „Domesday book”-jában többek között az is szerepel, mi történjék az olyan sörfőzővel, aki rossz minőségű sört főzött: szégyenpadra, azaz pellengérre kell állítani.

Egy 1155-ben, Augsburgban megjelent rendelet előírja, hogy a sörfőző-kocsmárosnak fel kell tüntetnie, milyen fajta sört készít. Ha a sör nem megfelelő minőségű, vagy kevesebbet mér ki, a rendelet értelmében a sört meg kell semmisíteni vagy a szegényeknek ingyen kiosztani. Amennyiben másodszor is törvénysértésen érik, örökre el kell tiltani a sörfőzéstől és a sörkiméréstől.

III. Wilhelm és VII. Ludwig bajor hercegek a XIV. század­ban sörbizottságot hoztak létre, melynek tagjai télen he­tente kétszer, nyáron háromszor Bierbeschau-t azaz sörszemlét, sörvizsgálatot tartottak a sör­főzdékben, és ha a sör minősége nem felelt meg a követelményeknek, a sörfőző vagy sörkimérő ellen szigorú szankciókat alkalmaztak.

A sörkoptatásról is olvashat: http://drinkunion.virtuart.hu/cikk/ferfimunka

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr301803177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hopfenferi 2010.03.02. 21:38:50

Hát ha ilyen ellenőrnek nem is, de kóstolónak szívesen elmennék:-)

misc · http://misc.blog.hu 2010.03.02. 21:44:21

egyszerűbb lett volna simán megkóstolni, hogy jó-e :)

Thresher 2010.03.02. 22:17:24

Nem értem hogy a Dreher miért ragadna, a Kőbányai meg nem...

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.03.02. 22:29:23

Namost komolyan. Ezzel a módszerrel mondjuk a szárazanyagtartalmat ellenőrizték, vagy valami általánosan kedvező összetételt igazolt a ragadás?

Én ugyan megtévedt boros vagyok, de másnaposan sörös...szóval ez érdelekne.:) (mintha a Kozel reklámban láthattuk volna mindezt)

Serpocak 2010.03.02. 22:36:38

@Thresher: ragad mind a kettő, de a pad csak a Drehertől emelkedne fel! :)

Thresher 2010.03.02. 22:40:02

@serpocak: Értem én nagyon, csak mitől tapad a sör?

- duplagondol 2010.03.02. 22:48:29

@éjjeli_alkesz: Szó nincs itt szárazanyagtartalomról..) Olyasmi lehetett ez, mint az istenítélet: kóstolták, kóstolgatták, de az égi jelekhez képest semmi nem volt egy földöncsúszó paraszt megjegyzése. No meg az ajrópai' kultúra is volt annyira fejlett, hogy sörre-borra alapozták, nem mindenféle bajor herceg útmutatásaira...

Lajszlo 2010.03.03. 09:17:55

Ki bír sörözés közben három órán át egy helyben maradni? Vagy kötöttek be nekik katétert?

bucox 2010.03.03. 14:34:39

@Lajszlo: A régi német sörözőkben az asztalok alatt kis vályuk voltak, ahova kisebb dolgaikat intézték a kedves vendégek. :)

demokratata 2010.03.03. 21:45:57

Ez egyszerre mérte a szárazanyagtartalmat és annak minőségét is, ui az erjesztés alatt a maláta anyaga lebomlik, és részben ragasztójellegű anyagok keletkeznek. Emellett a sör habjának állékonyságát is mérték: a csapolt sört állni hagyták adott ideig, és a habnak egy adott nagyobb pénzdarabot meg kellett bírni (óvatosan, a lapjával tették fel)

Ogreface 2010.03.03. 21:58:13

@demokratata: A "pénzérmés" tesztet mi is használtuk régen,amikor még volt fillér is.A legkeményebb habot Prágában találtuk.Ja,akkor még 1,70 volt egy Korona...
@bucox: Annak idején faggattuk erről a "helyi erőket" az Oktoberfesten,de ők azt állították hogy ez csak egy legenda.De az is lehet hogy csak szégyellték... :)

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.03.04. 13:17:33

ez az eljárást - már ami a nem megfelelő sör kimérésével kapcsolatos - igazán ma is alkalmazhatnák
persze nem belsősökkel, mert nyilván egyfajta minőségellenőrzés ma is van
süti beállítások módosítása