Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A szeretett nő
2015. július 25. írta: Polgár Laci

A szeretett nő

kolbász.jpg

A szeretett nő mindig hozzánk tartozik. Szeretjük akkor is, ha slampos, és büszkék vagyunk rá, ha sokat ad magára. Szeretjük minden hátrányával, és elismerjük erényeit. A szeretett nőtől fáj az elválás. Akkor is, ha hamarosan újra látjuk majd. A búcsú a szeretett nőtől mindig elvész egy darabot belőlünk. Akkor is, ha nem örökre válunk el egymástól. Hát így vagyok én Prágával. Mert Vétek Gyuri legendássá vált mondataiból jól tudjuk, hogy a városoknak is van nemük, és Prága nőnemű.

Szeretjük Prágát, akkor is, ha parádéban jár, és akkor is, ha lompos. Minden arca szeretetre méltó. Nem csupán az Óváros házacskáit, nem csupán a Moldvát, a Kisoldalt és a Várat, de a sötét zugokat is. Szeretjük a forgatagot a Vencel téren, a csengető villamost és a kolbászárusokat is. A magunkénak érezzük ezeket a bódékat is, még ha bajor bratwurstot és magyar csabajkát árulnak is. Még ha hallottuk is, hogy a bódék ukrán alvilági emberek kezében voltak és vannak. Akkor is hozzátartoznak számunkra a város mindennapjaihoz.

Legalábbis eddig így volt ez. Nemrégiben azonban éppen ezeknek a bódéknak a kapcsán indult el a "nagy prágai kolbászháború". Sorban vonják vissza a bódék engedélyeit, és zárnak be a millióknak frissítést jelentő gyorsfogyasztó helyek.

Eddig nem tudtuk, mi állhat a háttérben, de az első újra megnyitott bódét látva rá kellett jönnünk, hogy a cseh politikusok és városvezetők sem jobbak magyar társaiknál. Az újranyitott helyen ugyanis nem mást, mint pizzát árulnak. Pizzériából amúgy is "csupán" néhány ezer működött eddig is Prágában, és a világon sem lehet több belőlük néhány tízmilliónál. Vagyis egyszerű piac szerzésről lehet szó, arról, hogy az egyik érdekcsoport hogyan bánik el a másikkal. A pizzalobbi nyer, az emberek veszítenek, a hatóságok emberei valószínűleg nem járnak rosszul... ahogy az ilyenkor lenni szokott.

Mi fogyasztók és Prága szerelmesei pedig csak remélhetjük, hogy a cseh söröket, sörözőket nem éri el a globalizálási mánia, és nem kezdenek el, mondjuk holland söröket, vagy ad abszurdum francia borokat árusítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr35305308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása