Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nem csak az öndicséret büdös
2011. augusztus 02. írta: Árpa Jankó

Nem csak az öndicséret büdös

Tradition and quality – tradíció és minőség – hívalkodik a Dock sör palástján a felirat. De nemcsak ez az egyetlen nagyképű handabanda a gazdaságos sörök dobozán. Mintha a forgalmazó vagy a gyártó önmagát is arról szeretné meggyőzni, hogy nem silány sörutánzat az, ami többnyire dobozos kiszerelésben, 150 forintos ár alatt, a boltok polcaira kerül.

Garantált Minőség állítja a Goldberger felirata – persze nem a becsődölt textilgyár termékéről, hanem egy kőbányai sörről van szó. A minőséget garantálja, hogy „kiváló nyersanyagok felhasználásával készült” – gyanítjuk, hogy újrahasznosított árpamalátával, visszafogott mennyiségű komlóaromával, és gazdagon adagolt kukoricagrízzel.

A Neuberg Világos Sört kiváló recept alapján főzik, és kóstolás után elmondhatjuk, hogy csak a recept kiváló, mert a sör nemcsak ihatatlan, de büdös is. Ahogy a gazdaságos sörök piacának szinte majd mindegyik terméke.Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy importból, vagy hazai gyártásból származik, 3 avagy 4 százalék alkoholtartalmú, germánosan vagy angolos cseng a termék neve, ezek az olcsó sörök gyakorlatilag az ihatatlan kategóriába tartoznak.

Az ízlésben lehet különbség országonként, társadalmi csoportonként, hogy mi ízlik az függhet a szokásoktól, a kulturális különbségektől, az anyagi helyzettől, de van egy határ, ami alatt már nincs vita, amikor egy élelmiszer már fogyaszthatatlan.

Sajnálom, de számomra ilyenek a gazdaságos sörök, azaz a kategória, mely a kommersz gyakran tízesnek is nevezett sörök – Arany Ászok, Borsodi, Soproni – szintjét sem éri el.

Nem véletlen, hogy egyiken sincs feltüntetve a Balling fok, azaz sör minőségének legfontosabb meghatározója a szárazanyagtartalom, ami nyilván vérlázítóan alacsony, bizonyítva, hogy micsoda silány alapanyagokból készült. Csak az alkoholszázalékról kapunk tájékoztatást, amely azonban semmit nem mond a sör lényegéről!

Happoushu – Japánban így nevezik a többnyire 30-40 százalék árpamalátából és különféle gabonafajtákból főzött pezsgő alkoholos italokat. Javaslom, hogy mi se tekintsük sörnek ezeket az ócska löttyöket, melyekből olcsóságuk okán immár évente több mint kétmillió hektolitert isznak meg a kannás bortól sem idegenkedő honfitársaink!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr943120980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

traktakoma 2011.08.03. 11:58:09

Az igazi gond a fogyasztóval van, akinek mindegy mit iszik, csak ártson és olcsó legyen!

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.08.03. 14:18:51

ezt a cikket kéne átvennie pár hírportálnak

Korsó · http://sorkocsma.blog.hu/ 2011.08.03. 15:32:29

Ami talán mégjobban mutatja a helyzetet, h az én számításaim szerint eme "sörök" fogyasztása a harmada körül van az évi teljes magyar fogyasztásnak.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2011.08.03. 15:46:09

@Korsó: Egész pontosan, hiszen 2010-ben az értékesített mennyiség 5668 ezer hektoliter volt és ebből 1817 ezer volt "gazdaságos" sör.

Korsó · http://sorkocsma.blog.hu/ 2011.08.04. 15:41:37

@Árpa Jankó: Köszi a pontos adatokat. Arról nincs adatod h ennek mekkora része volt import és mennyi az itthol gyártott?

Serpocak 2011.08.15. 12:32:27

Szomorú, hogy ennyi szegény és igénytelen iszákos van Magyarországon!
süti beállítások módosítása