Az persze kérdés, hogy valóban egyenlőségjelet tehetünk-e a sörfesztivál és a tömegnyomor kifejezések közé, de az utóbbi napok tapasztalatai azt mutatják, hogy a negyedik Cseh Sörfesztiválnak is leginkább a városligeti majálisok sör-virsli hangulatát sikerült felidéznie.
A jobbnál-jobb, finomabbnál-finomabb sörök ugyan adottak voltak, szépen reprezentálták a cseh sörök sokszínűségét. Előrelépés történt pohár-ügyben is: persze nem a műanyagot váltotta fel az üvegkorsó, de többségében felmatricázták az ivóedényeket.
A sörért azonban ismét akadályversenyen kellett megküzdeni. Váltakozó hosszúságú sort kiállni a „cseh oroszlán” nevű valutáért, majd eligazodni a gyakran jelöletlen csapok között, megküzdeni a csapolás alapismereteivel ismerkedő személyzettel, és ha mindezt megoldottuk helyet találni az asztalok mellett.
Arról, hogy minden nap más és más sörjegy volt érvényben – azért, mert nem sikerült megoldani, hogy a tikettek ne legyenek hamisíthatók –, nem érdemes szót ejteni. Az azonban megérne egy misét, hogy miért nem sikerült két poharat hasonlóan megtölteni sörrel – azaz miért volt ugyanannál csapnál mindig más és más a hab-sör arány. Igaz, a milyen sört csapolnak kérdésre az egyik bódénál a lezsák-pilzeni-barna volt a válasz és ettől kezdve már nem voltak illúzióink…
A negyedik sörfeszt különlegessége a hogyan helyezzük el minél több sörpadot egy sörsátor alatt Guinness-rekordkísérlet volt. Az eddigi csúcs minden bizonnyal megdölt, nem mondhatnánk, hogy ezzel a sörivók osztatlan tetszését is sikerült elnyerni! Eközben a VIP-sátorban alig lézengtek, és nem tolongtak a népek a Kisvakond-sátorban sem, pedig itt működött a Fredinánd Sörház kihelyezett konyhája és a könyvesbolt is.
Szóval a rendezésnek most sem sikerült elérnie a kínált sörök színvonalát, pedig immár negyedi alkalommal lepik el tömegek a Városháza-parkot. Ez az érdeklődés azonban nem inspirálja a szervezőket, hogy tiszteljék a sörivókat és a minőségi sörökhöz a tálalás is minőségi legyen! A sörbarátok reménye legfeljebb az lehet, hogy az itt csap alá került söröket – követve a Ferdinánd, a Hrabal és a Pivo sörözők mintáját – egyre több helyen és nemcsak fesztiválok alkalmából kóstolhatjuk meg.