Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pinta – egy menő lengyel craft
2023. február 10. írta: Árpa Jankó

Pinta – egy menő lengyel craft

pinta.jpgA PINTA hipermodern sörfőzdéje zöldmezős beruházásként épült fel a Żywiec régió egyik legrégebbi települése, Wieprz mellett.

A futurisztikus épület részben átalakított szállítmányozási konténerekből épült fel és minden elemében ízig-vérig a legmodernebb. A három alapító közel tíz év gerilla-főzés után talált végre otthonra 2021-ben.

A konténerekben az irodák, a hűtőház és egy sörbár kaptak helyet. A múltat talán csak a sörök érlelésére használt fahordók idézik emlékezetünkbe. A konténerek mögött csarnok, sörfőzdével, erjesztő tartályokkal és külön blokk a sör palackba, dobozba és hordóba fejtéséhez.

barrel_aged.jpgA PINTA első söre az „Atak Chimel” (Támad a komló) 2011. március 28-án készült el és lett az első amerikai IPA az ébredező lengyel sörpiacon. A következő években több mint nyolcvan különféle típusú sört főztek. Ebből a elképesztő sokféleségből most a Beerboxnál közel tucatnyit szerezhetek be.

A legizgalmasabb a Pinta barrel aged sorozat két darabja. Itt nem csak a hordóérlet stout és porter adja az izgalmat és az exkluzívitást, hanem az, hogy különleges, mézzel, illetve spontán erjesztett tételekről van szó. Ebből a projektből már kóstolhattak a szerencsésebbek a tavalyi BPBW-n, de ezek vadonatúj tételek.

Az egyik a Direction, ami két évig Willett Bourbon hordóban érlelt fekete braggot vaníliával, kókusszal és áfonyával, párja a Hive a Willet Bourbon hordóban érlelt fekete Braggot ugyancsak két évig pihent a tölgyfahordóban, mielőtt palackba került. A két darabbal nyolcra bővült a főzde hordóérlelt söreinek a száma.

És, hogy mi az a braggot? A választ KontárKomlókutatól kapjuk meg: 

„Olyan alkoholos, erjesztett ital, amely alkoholtartalmát részben vízzel hígított méz, részben vízben kifőzött (árpa)maláta elerjesztésével nyeri. A méhser – amit a környező szláv országokban főként medovina, angolszász területeken pedig mead néven ismernek – tehát önmagában nem tartalmaz semmilyen gabonát, így trükkös neve ellenére sem számít sörnek, de a braggot már igen, hiszen abban a mézzel kvázi felturbózzák csak a máskülönben nagyjából szokványos sörként induló receptet. Következésképp mint szinte minden hasonló stílusdefiniálgató kérdésnél, úgy itt sem valamilyen laboratóriumi precizitással meghatározható, egzakt kategóriáról van szó: abban, hogy egy adott italt mézzel ízesített sörnek vagy braggotnak hívunk-e, lényegében semmilyen támpontra nem számíthatunk.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr7518046226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása