Az öreg kontinensen a húsvétra főzött zöld sör színét, nem csak a fűszerezésükhöz használt növény – leggyakrabban a csalán –, hanem némi étel színezék, mint a chlorphyll vagy a kék-zöld alga adja.
Ma már annyira divatba jött a húsvéti zöld sör, hogy egyre többfele találkozunk vele és többféle zöld sör – például a Dudák, a Konrad, a Litovel vagy a Primátor – kapható a budapesti cseh sörözők kínálatában így a Doktor Blazsejben is. A zöld sörökben, a klasszikus sörök ízeitől eltérően, azok komlós–malátás karakterét némileg tompítva, egyfajta füves jelleg, a zöldteák zamatát idéző íz jelenik meg.
Érdekességként jegyezzük meg, hogy a zöld sört eredetileg az írek védőszentje, Szent Patrik tiszteletére, március 17-én készítették, azon a napon, melyen a hagyomány szerint Patrik meghalt. A készítés szó nem véletlen, hiszen ezt a fajta zöld sört valamilyen világos sörhöz adott zöld vagy kék színű likőrrel, rosszabb esetben ételszínezékkel állították elő, annak az ünnepnek a tiszteletére, melynek alkalmából, az ír közösségekben világszerte minden zöldbe borul.