Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Burton-on-Trent
2012. december 08. írta: Árpa Jankó

Burton-on-Trent

bass.jpgBurton-on-Trent angol kisváros a Trent folyónál. Öt sörgyárával és 7 millió hektoliteres éves sörtermelésével a világ egyik legnagyobb sörvárosa.

Itt is, mint sok helyütt, először a szerzetesek főztek sört, méghozzá olyan sikerrel, hogy a 18. század óta ez lett a brit sörfőzés centruma. Amikor 1712-ben megnyitották a Trent-csatornát, kapcsolat jött létre Burton és az Északi-tenger nagy kikötővárosai között, így a kisváros hamarosan konkurálni tudott a londoni sörökkel is.

A csatorna megépítése elsősorban a burtoni sörfőzőknek köszönhető; söreik a Keleti-tengeren át eljutottak Szentpétervárig, sőt Indiába is. Ennek emlékét őrzi a ma is változatlanul kedvelt sör, az India Pale Ale, melyből már 1755-ben 18 ezer hl sört exportáltak. Az 1839-ben megnyitott vasútvonal Birmingham és Derby között – ahol Burton is fekszik – további szállítási lehetőséget adott a városnak.

Az 1700-as évektől híres sörfőzőmesterek dolgoztak itt, a nagy sikert mégiscsak a Pale Ale hozta meg. Burton vize gipszben gazdag, különösen alkalmas a világos, jól habzó sörök készítéséhez. Ma a különböző országokban a sörfőzők vizük kezelését Burtonisation-nek nevezik.

1861-ben a közel 18 ezer lakost számláló Burtonban 20 sörgyár volt, s a sörtermelés felét két sörgyár adta: a Bass és az Allsopp. 1876-ban a Bass Sörgyár 2,5 millió hl sört főzött, akkoriban a világ legnagyobb sörgyára volt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr602842648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása