Burton-on-Trent angol kisváros a Trent folyónál. Öt sörgyárával és 7 millió hektoliteres éves sörtermelésével a világ egyik legnagyobb sörvárosa.
Itt is, mint sok helyütt, először a szerzetesek főztek sört, méghozzá olyan sikerrel, hogy a 18. század óta ez lett a brit sörfőzés centruma. Amikor 1712-ben megnyitották a Trent-csatornát, kapcsolat jött létre Burton és az Északi-tenger nagy kikötővárosai között, így a kisváros hamarosan konkurálni tudott a londoni sörökkel is.
A csatorna megépítése elsősorban a burtoni sörfőzőknek köszönhető; söreik a Keleti-tengeren át eljutottak Szentpétervárig, sőt Indiába is. Ennek emlékét őrzi a ma is változatlanul kedvelt sör, az India Pale Ale, melyből már 1755-ben 18 ezer hl sört exportáltak. Az 1839-ben megnyitott vasútvonal Birmingham és Derby között – ahol Burton is fekszik – további szállítási lehetőséget adott a városnak.
Az 1700-as évektől híres sörfőzőmesterek dolgoztak itt, a nagy sikert mégiscsak a Pale Ale hozta meg. Burton vize gipszben gazdag, különösen alkalmas a világos, jól habzó sörök készítéséhez. Ma a különböző országokban a sörfőzők vizük kezelését Burtonisation-nek nevezik.
1861-ben a közel 18 ezer lakost számláló Burtonban 20 sörgyár volt, s a sörtermelés felét két sörgyár adta: a Bass és az Allsopp. 1876-ban a Bass Sörgyár 2,5 millió hl sört főzött, akkoriban a világ legnagyobb sörgyára volt.