Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A sörfőzők védőszentje
2011. május 04. írta: Árpa Jankó

A sörfőzők védőszentje

florian.jpgSzent Flórián árvizek és tűzvészek ellen védő szent. Kultusza az osztrák, német, svájci, cseh és szlovák, lengyel, román, szláv, olasz és magyar területeken terjedt el. Nem véletlen hogy ezeken a területeken a sörfőzők is szentjükké fogadták, mivel a középkori serfőzőházak egyik legnagyobb ellensége a tűzvész volt. A sörfőző címereken, sörfőzőházakban általában kis puttonnyal a hátán, vízöntés közben ábrázolják.

Május negyedike Flórián napja, akit Európa-szerte a sörfőzők védőszentjeként tisztelnek. Szent Flórián Krisztus születése után a harmadik évszázad felében, a mai Felső-Ausztria területén született. Határozott, bátor fellépésű katonás fiatalemberré cseperedett és fiatalon a római hadsereg katonája lett. A kiváló adottságokkal rendelkező fiatalember a katonai pályán gyors karriert futott be és hamarosan magas tisztséget ért el, a Caecia erődnek lett a parancsnoka. Ebben az erődben egyszer hatalmas tűz keletkezett, azonban az elszántan küzdő katonák Flórián vezetésével úrrá tudtak lenni a tűzön és a biztos pusztulástól mentették meg a várnépet.

Flórián, addigi szolgálatainak elismeréseként a császártól Laureacum (Lorch, Felső-Ausztriában) vidéken birtokot kapott és letelepedett. A tartomány helytartója Aquilinus 40 keresztény katonát arra szólított fel, hogy válasszanak Krisztus és Diocletianus között. Akik Krisztust választották, azokat a helytartó halálra ítélte. Flórián azonnal útra kelt, hogy a helytartót ítéletének visszavonására rábírja. Aquilinus azonban hajthatatlan maradt és így szólt: Flórián, ha keresztény vagy, akkor rád is ugyanaz a sors vár, mint bajtársaiadra. Flórián bátran, félelem nélkül vállalta a kereszténységet.

Először megbotozták, majd a már alig élő Flórián nyakába malomkövet kötöttek és 304. május 4-én az Enns folyó hídjának korlátjára állították. Miután egyik egykori bajtársa sem merte lelökni, egy arra járó ismeretlen katona a mélybe taszította. Amikor azonban utána nézett, hogy lássa elmerülését, megvakult.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr902873535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása