Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörszótár
2022. november 08. írta: Árpa Jankó

Sörszótár

sorszotar.jpegSzórakoztató ismeretterjesztésként meghatározott sörszótárunkat, eddig megjelent részeit az alábbi linkeken találják:

SÖRSZÓTÁR A-betűs szavak ITT

SÖRSZÓTÁR B-betűs szavak ITT

SÖRSZÓTÁR C és D-betűs szavak ITT

SÖRSZÓTÁR H-betűs szavak  ITT

SÖRSZÓTÁR P-R ITT

SÖRSZÓTÁR SÖR ITT

SÖRSZÓTÁR T-ZS betűs szavak ITT

 Egy-két címszó, ízelítőül:

HANZLI Így nevezik azt a sörmaradékot, amit a csapos a hableszedő falapátkájával lecsapott a korsó tetejéről, és azt is, amit a vendégek korsókban hagytak. Ezt a pulton levő tálcán – ennek is kármentő volt a neve, akárcsak a kocsmapultot védő rácsozatnak – összegyűjtötték, összeöntögették. Hiába tiltotta a törvény a hanzli kimérését, minden sörkimérő tisztában volt nem kis érték menne így veszendőbe. A felhasználás is különféle volt. Egyesek a friss sörhöz keverték, míg megint mások vízzel hígítva szegény embereknek adták el fillérekért.

PILSNER, PILS ÉS PILSENER Kezdetben vala a Pilsner Urquell, mint az erősen komlózott ászoksörök etalonja, mely egyben stílust is teremtett. A német pils tulajdonképpen a cseh pilseni átvétele. A cseh világos ászok elsősorban abban különbözik a német pilsektől, hogy míg a német pils (pilsener) szinte mindig teljesen leerjedt, vékony karakterű, addig a cseh ászoksörök tartalmazhatnak kevés mennyiségű le nem erjesztett szénhidrátot a kész sörben. Ennek következménye, hogy a csehek jellemzően testesebb és komplexebb ízű sört főznek a hasonló színű és erősségű német társaikkal szemben. Mivel a „pilsner" név védelmet élvez, ezért a hasonló karakterű sörök, legyen szó német, cseh vagy akár kézműves sörökről, a pils vagy a pilsener nevet használják, függetlenül attól, hogy hol készültek.

SÖRSZEMÜVEG: Azt a jelenséget nevezik így, amikor az alkoholfogyasztás hatására, az ember más szemmel néz a világra, illetve közvetlen környezetére. Néhány pohár sör hatására azokat is vonzónak találjuk, akiket kezdetben inkább ellenszenvesnek láttunk. Mindezt az okozza, hogy az ivás csökkenti a gátlásokat, növeli a szocializációt és ami a legfontosabb, rontja az ítélőképességet.

TÚLHABZÁS Ismert sörhiba az úgynevezett túlhabzás, az angolul gushingnak nevezett jelenség, amikor a palackot kinyitva a sör hirtelen kihabzik. Ennek oka lehet: a túlzott mennyiségű széndioxid, de leginkább maláta eredetű hiba okozza, esetleg penész-szennyezés. A jelenség oka lehet a nem megfelelő tárolás, de előidézhető, ha a palackot kinyitás előtt felrázzuk.

ZÖLD SÖR A zöld sör hagyománya Szent Patrick, az írek védőszentje nevéhez kötődik. Az írek azonban a zöld sört valamilyen világos sörhöz adott zöld vagy kék színű likőrrel, állították elő, annak az ünnepnek a tiszteletére, melynek alkalmából, az ír közösségekben világszerte minden zöldbe borul. Mivel a szent napja március tizenhetedikén van, könnyű volt a zöld sört a húsvét sörének kinevezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr1817973070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása