Nemrég zajlott le a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének sörversenye. Ezen a kétévente megrendezett sörversenyen az elmúlt húsz évben soha nem vett részt nagyüzemi sör. Idén viszont a Pécsi Sörfőzde is nevezett söreivel a versenyre. Kétségtelen, hogy a pécsiek a rendszerváltás és a privatizáció nagy vesztesei közé tartoznak. Igaz, jobban jártak, mint a komáromi és a nagykanizsai sörgyárak, melyeket az új tulajdonos bezárt, de az egykor évi egymillió hektoliter felett is főző pécsiek hanyatlása is szomorú történet. Ha hihetünk a sörgyár honlapjának a pécsiek 750 000 hektolitert főznek évente és ha ez az adat helytálló, akkor 12 százalékos a sörpiaci részesedésük. Szóval kisüzemnek semmiképpen nem neveznénk a Pécsi Sörfőzdét.
A pécsiek 2016-ban vállalták a megmérettetést a gyakran túlhájpolt kisüzemi sörökkel és beneveztek a KSE sörversenyére, ahol rögvest két ezüstérmet nyertek söreikkel. Az egyiket a müncheni lágerek közt az Ottakringer Speziallal, a másikat a standard amerikai lágerek közt a Pécsi Szalonnal és pontszámaikkal számtalan sört utasítottak maguk mögé. A zsűri tisztessége felől semmi kétségünk sincs, így köszönhetően a pécsiek vállalkozó szellemének, csattanós választ adtak a nagyobb sörgyárak termékeit folyamatos fumigáló önjelölt sörszakértőknek, bizonyítva, hogy nemcsak kis főzdékben, hanem sörgyárakban is készülnek jó sörök Magyarországon.
Gratulálunk!