Nagyban megy a vernyogás, hogy most aztán kibasszuk a kocsmákból a multikat és aztán jöhet a Matolcsy féle Pécsi Sör, vagy a Lázár "Sörnemissza" János által preferált Már Nem Igazi Csíki és persze az összes munkásember is a Mad Scientist, a Gólem és a többi "kraft főzde" söreit fogja inni.
Úgy beszélnek a kocsmák multi sörgyártókkal kötött szerződéseiről, mintha a vendéglősnek ez alkalmasint nem a vendéglátóhely megnyitásához nyújtott segítség lett volna, mintha szegény vendéglős előtt nem állt volna semmilyen más választás, mintha kötelező lett volna aláírni a szerződést.
Ugyanakkor mintha nem vennének tudomást arról sem, hogy a magyar sörpiacon eladott sörök kilencven százaléka a három nagy multi, az Asahi, a Heineken és a Moolson Coors itthon főzött vagy importált terméke. Ezt a piacot soha nem fogja tudni ellátni más, mindaddig amíg a fent említett cégek nem vonulnak ki Magyarországról.
A kézműves sörök világa pedig itthon is, külföldön is, minden körülmények között, még néhány évtizedig megmarad egy szűk réteg sörínyenckedésének – és nem csak a drágaságuk miatt, hanem főleg a megszokás okán. De mint az Újpalotán készült felvétel is mutatja, kapható kézműves sör fogyasztóbarát áron is.
Nem véletlen különböztetik meg magukat az újhullámos sörfőzdék a kraft névvel magukat a kilencvenes években alapított kisüzemektől. Míg előbbiek a trendre jellemzően az felső erjesztésű sörökkel kísérleteznek, a régiek inkább a lágerek piacán jeleskednek. Kőbánya mellett a Rákospalota is már-már sörváros az itt működő ER-PÉ és Mister sörfőzdék révén.
De, ha vidéken néznénk körül az ottani kézművesek is főleg lágerekkel, méghozzá olcsó árú alsóerjesztésűekkel látják el szerződött partner sörözőiket. És a tapasztalatok szerint a multik meg se próbálják a kis falusi kocsmákat kecsegtető szerződésekkel magukhoz kötni. Úgy tűnik, hogy ez a kavarás elsősorban a frekventál fővárosi sörözők körül zajlik.
Szerintünk sokkal fontosabb lenne a kocsmákban forgalmazott sörök általános forgalmi adóját öt százalékra csökkenteni. Ezzel az intézkedéssel egyaránt jól járna sörgyár, sörfőzde, kocsma és természetesen a fogyasztó is, aki így talán olcsóbban jutna mindennapi söréhez.