Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sört kaptak fizetség helyett
2017. március 05. írta: Kovács Gábor Maláta

Sört kaptak fizetség helyett

saison.jpg

Az aratási sör némileg önkényes elnevezése bizonyos söröknek, de történelmi tény, hogy a középkorban a mezőgazdasági munkásoknak az mezőgazdasági munkák idején, több országban is főztek, vékony, gyakran a komló mellett más fűszerekkel is ízesített frissítő, szomjoltó söröket. Ilyen a német Erntebier – erről már írtunk.

És ilyen a vallon tartományokra jellemző saison, ami eredetileg egy belga idénysör elnevezése volt. Nevét a francia szezon szó után kapta, mert télen és tavasszal főzték és hasonlóan a németek aratási söréhez, a mezőgazdasági napszámosok számára készült, akik ezt részben a fizetség helyett kapták. A saisonok a célnak megfelelően jellegzetesen gyümölcs- és malátaízű, magas szénsavtartalmú, frissítő, szomjoltó sörök volt, alkoholtartalmuk – a belgiumi viszonyok mellett – alacsonynak számító 4-6 százalék között mozgott. Saisonokat sokáig csak egy tucatnyi sörfőzde állította elő. A cefréhez az árpa mellett más malátákat is használtak és gyakran ízesítették korianderrel, különféle borsokkal, köménnyel.

A saison a modern sörfőzők körében is népszerű, a típus igen sok lehetőséget ad a fantáziának, hiszen igen csak tágíthatók keretei.  A mindenféleképpen elvárható erős gyümölcsösség és a mérsékelt komló aroma mellett sok féle íz jellemezheti a hozzáadott fűszerek következtében. A saison felsőerjesztésű sör, így mindenképpen elvárható némi üdítős savanyúság, savasság, de ezeknek bele kell simulnia a többi illatba. Többnyire sápadt világos színű, alkoholos karaktere lágy, erősen habzó és nem ritkán zavaros is, amivel nincs is probléma, elvégre ez egy egyszerű szűretlen vidéki sör.

A belga-francia határ túloldalán a franciáknak is van egy hasonló céllal készített, a Nord-Pas-de-Calais régióban főzött söre, ez azonban saisonnál egy édeskésebb és erősebb ale. Eredetileg ezt is szüreti-aratási sörnek főzték ősszel és tavasszal, hagyományosan felsőerjesztéssel.

Manapság ismét készíti néhány kisebb sörfőzde, többnyire alsóerjesztéssel és szűretlenül kerül forgalomba, de készül alsóerjesztésű, szűrt változata. A Bière de Garde  név viselésére csak a helyi alapanyagokból, amelyek jogosultak. Ezt az Appellation d'origine contrôlée "Pas de Calais / Region du Nord felirat is igazolja.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr9512315859

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A minőséget gargalizáld 2017.03.06. 14:30:56

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Mi befolyik, az rögtön kifolyik. A Heti sajtó úgy bánik mindennel, mi folyékony hírérték, ahogy a csövön kifér, de mi tölcsérrel alányúlunk! Hétszentség'17/9 2017. 02. 27. Elképesztő, de Angli...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barbi Martos · http://kerdesek.hu 2017.03.06. 01:58:04

bármikor elfogadnám fizetségként :D
süti beállítások módosítása