Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ok az ivásra
2024. március 20. írta: Árpa Jankó

Ok az ivásra

ok_az_ivasra.jpg

Március 20-án is adódik ok az ivásra. Ez a Nationaler Tag des Bocks, azaz a Nemzeti Bock-nap  Németországban. Hagyományosan a baksört az év elején főzik, sok malátával és arányaiban kevesebb komlóval, ezért alkoholban gazdagabb és édeskésebb. Az egy-két hónapos ászokolás után a különféle baksörök csapra verése mindenfelé a tavasz érkezéséhez kapcsolható. Nevét a híres, régi einbecki sör nevéből szokták levezetni. Kétségtelen, hogy főzése Einbeckből indult el és hogy a 16. században vették át München sörfőzői Nürnberg közvetítésével. A Bockbier annyira népszerű lett Münchenben, hogy ma már szinte úgy tekintenek rá, mint egy müncheni sörtípusra. A bajoroknál főleg májusban, úrnapja hetében kerül kimérésre, míg Németország más vidékein általában márciusban és áprilisban csapolják.

Március 23-a egy híres trappista sör ünnepe. Ez a Orval Day, amikor is az Orval Trappist Ale-t, ezt a csodálatos kolostori sört ünneplik. A sört az 1870-ben alapított, valloniai Notre Dame d’Orval kolostor szerzetesei főzik. Alapításához terméazetesen legenda is fűződik: a mesebeli hercegnő elveszítette aranygyűrűjét, azaz pontosabban  belepottyantotta egy tóba. Kétségbeesésében úgy imádkozott, ha megkerül a gyűrű, kolostort építtet. És megtörtént a csoda! Egy hal visszahozta a gyűrűt a hercegnőnek, aki állta a szavát és belefogott az építkezésbe. A szájában gyűrűt tartó pisztráng motívuma ma is megtalálható az Orval sör 1932-ben bevezetett furcsa, tekebábú formájú palack nyakcímkéjén.

Március 27. a 2007-ben – hatvanhárom éves korában – elhunyt Michael Jackson napja. A modern sörtörténet leghatásosabb embereként és a kézműves sör atyjaként ünnepelt Michael Jackson angol sörkritikus volt. Az ő nevéhez fűződik a világ sörstílusai iránti tudatosság megteremtése abban a korban, amikor a tömeggyártású, olcsó lágerek uralták a sörpiacot világszerte. Számos könyvet írt a sörről, és a Beer Hunter show sztárja volt, amely a világméretű sörreneszánsz és a modern kézműves sörök újjáéledésének lendületét adta. Az író-újságíró Michael Jacksonnak köszönhetően a sörről már egészen más hangsúlyokkal beszélünk, mint előtte.

A bejegyzés trackback címe:

https://serteperte.blog.hu/api/trackback/id/tr6218358625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása